Calendar ortodox 2022, 28 mai. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul Episcopul Calcedonului

Sfântul Ierarh Nichita, Mărturisitorul Episcopul Calcedonului este prăznuit la data de 28 mai în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Nichita este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 28 mai.

Sfântul Ierarh Nichita, Mărturisitorul Episcopul Calcedonului (foto: Doxologia.ro)
Sfântul Ierarh Nichita, Mărturisitorul Episcopul Calcedonului (foto: Doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 28 mai. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul Episcopul Calcedonului

Sfântul Nichita l-a iubit de tânăr pe Hristos și a renunțat la cele lumești pentru a alege viața plină de lipsuri, nevoințe și ispite a călugăriei. Prin viața pe care a dus-o și nivelul duhovnicesc pe care l-a atins i-a făcut pe oameni să-l urce în scaunul arhieresc al Calcedonului. Ca episcop a fost un stâlp, un far călăuzitor, care lumina biserica lui Hristos. A hrănit pe cei flămânzi s-a milostivit față de cei săraci, a îmbrăcat pe cei goi și a odihnit pe cei străini. A fost tatăl sărmanilor, apărătorul văduvelor și izbăvitorul năpăstuiților. În vremea ereziei iconoclaste s-a luptat pentru dreapta credință  mărturisind pe Hristos înaintea slujbașilor lui Leon Armeanul. A mustrat și lepădat mincinoasele dogme arătând și sprijinind adevărul. A fost izgonit, a pătimit, a fost defăimat și chinuit pentru credința lui. După mulți ani și multe chinuri Sfântul Ierarh Nichita, Mărturisitorul Episcopul Calcedonului a trecut la Domnul, iar Dumnezeu l-a preamărit în cer în fața îngerilor iar pe pământ în fața oamenilor. Înaintea cinstitelor sale moaște, Dumnezeu a făcut minuni mari și vindecări miraculoase pentru ca în el să se slăvească Dumnezeu.  

Troparul Sfântului Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului

 Glasul al 4-lea

Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nichita, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Strălucind cu lumina faptelor tale, te-ai făcut moștenitor scaunului celui apostolesc, preacuvioase Nichita și ca un soare ai luminat turma ta, părinte, umplând pe toți de dumnezeieștile învățături. Pentru aceasta strigăm ție: Bucură-te înfrumusețarea Calcedonului.

 La 28 mai în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Eutihie, episcopul din Melitina; 
  • Sfânta Muceniță Eliconida; 
  • Sfinții Mucenici Crescent, Pavel și Dioscorid; 
  • Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos.
image
image
image
image
image
image
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net