Calendar ortodox 2022, 28 mai. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Ierarh Nichita M─ârturisitorul Episcopul Calcedonului

Sf├óntul Ierarh Nichita, M─ârturisitorul Episcopul Calcedonului este pr─âznuit la data de 28 mai ├«n calendarul ortodox. Sf├óntul Ierarh Nichita este ├«ntre sfin╚Ťii zilei pomeni╚Ťi de credincio╚Öii ortodoc╚Öi, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 28 mai.

calendar ortodox 2021 28 mai sfantul ierarh nichita marturisitorul episcopul calcedonului png
Sfântul Ierarh Nichita, Mărturisitorul Episcopul Calcedonului (foto: Doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 28 mai. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Ierarh Nichita M─ârturisitorul Episcopul Calcedonului

Sf├óntul Nichita l-a iubit de t├ón─âr pe Hristos ╚Öi a renun╚Ťat la cele lume╚Öti pentru a alege via╚Ťa plin─â de lipsuri, nevoin╚Ťe ╚Öi ispite a c─âlug─âriei. Prin via╚Ťa pe care a dus-o ╚Öi nivelul duhovnicesc pe care l-a atins i-a f─âcut pe oameni s─â-l urce ├«n scaunul arhieresc al Calcedonului. Ca episcop a fost un st├ólp, un far c─âl─âuzitor, care lumina biserica lui Hristos. A hr─ânit pe cei fl─âm├ónzi s-a milostivit fa╚Ť─â de cei s─âraci, a ├«mbr─âcat pe cei goi ╚Öi a odihnit pe cei str─âini. A fost tat─âl s─ârmanilor, ap─âr─âtorul v─âduvelor ╚Öi izb─âvitorul n─âp─âstui╚Ťilor. ├Än vremea ereziei iconoclaste s-a luptat pentru dreapta credin╚Ť─â  m─ârturisind pe Hristos ├«naintea slujba╚Öilor lui Leon Armeanul. A mustrat ╚Öi lep─âdat mincinoasele dogme ar─ât├ónd ╚Öi sprijinind adev─ârul. A fost izgonit, a p─âtimit, a fost def─âimat ╚Öi chinuit pentru credin╚Ťa lui. Dup─â mul╚Ťi ani ╚Öi multe chinuri Sf├óntul Ierarh Nichita, M─ârturisitorul Episcopul Calcedonului a trecut la Domnul, iar Dumnezeu l-a pream─ârit ├«n cer ├«n fa╚Ťa ├«ngerilor iar pe p─âm├ónt ├«n fa╚Ťa oamenilor. ├Änaintea cinstitelor sale moa╚Öte, Dumnezeu a f─âcut minuni mari ╚Öi vindec─âri miraculoase pentru ca ├«n el s─â se sl─âveasc─â Dumnezeu.  

Troparul Sfântului Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului

 Glasul al 4-lea

├Ändrept─âtor credin╚Ťei ╚Öi chip bl├ónde╚Ťilor, ├«nv─â╚Ť─âtor ├«nfr├ón─ârii te-a ar─âtat pe tine turmei tale adev─ârul lucrurilor. Pentru aceasta ai c├ó╚Ötigat cu smerenia cele ├«nalte, cu s─âr─âcia cele bogate. P─ârinte Ierarhe Nichita, roag─â pe Hristos Dumnezeu ca s─â m├óntuiasc─â sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului

Ap─âr─âtoare Doamn─â, pentru biruin╚Ťa, mul╚Ťumiri, izb─âvindu-ne din nevoi, aducem ╚Ťie, N─âsc─âtoare de Dumnezeu, noi, robii t─âi. Ci, ca ceea ce ai st─âp├ónire nebiruit─â, sloboze╚Öte-ne din toate nevoile, ca s─â strig─âm ╚Ťie: Bucur─â-te, Mireas─â, pururea Fecioar─â!

Str─âlucind cu lumina faptelor tale, te-ai f─âcut mo╚Ötenitor scaunului celui apostolesc, preacuvioase Nichita ╚Öi ca un soare ai luminat turma ta, p─ârinte, umpl├ónd pe to╚Ťi de dumnezeie╚Ötile ├«nv─â╚Ť─âturi. Pentru aceasta strig─âm ╚Ťie: Bucur─â-te ├«nfrumuse╚Ťarea Calcedonului.

 La 28 mai ├«n calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeni╚Ťi

  • Sf├óntul Mucenic Eutihie, episcopul din Melitina; 
  • Sf├ónta Muceni╚Ť─â Eliconida; 
  • Sfin╚Ťii Mucenici Crescent, Pavel ╚Öi Dioscorid; 
  • Sf├óntul Andrei cel nebun pentru Hristos.
matteo jpg
harta ANM 6 iulie 2022 jpg
lauren nava croaziera secrete (1) jpg
4 laura cosoi jpg jpeg
Monica Tatoiu
BeFunky collage (2) jpg
andreea banica22 png
emil rengle
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Smartphone Apple iPhone 13 FOTO Shutterstock
pahare   nunta   wine g2eb1bccbb 1280 jpg
viorel hrebenciuc jpeg
Kate Middleton ┼či Prin┼úul William
sf cuv sisoe cel mare sf mc lucia din roma 148107 jpg
woman 2566854 1920 jpg