Calendar ortodox 2022, 3 decembrie. Sfinții zilei: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica; Sfântul proroc Sofronie

Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Sfântul proroc Sofronie sunt prăznuiți la data de 3 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Sfântul proroc Sofronie sunt între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 3 decembrie. Dezlegare la pește.

Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica. Icoană de Gabriel Toma Chituc
Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica. Icoană de Gabriel Toma Chituc

Calendar ortodox 2022, 3 decembrie. Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica

Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica este un sfânt român născut în Săliștea Sibiului la 1730. Cum în Transilvania în acele vremuri ortodocșii erau persecutați, el trece în țara Românească și intră la numai 19 ani în slujba mitropolitului Roșca, arhiereu grec din București. Anul următor ajunge împreună cu acesta la Sfântul Munte și la mănăstirea Vatoped este făcut diacon. După moartea mitropolitului ajunge ucenic al Sfântului Paisie Velicicovschi, care pe atunci era starețul mănăstirii Vatoped. Î

n 1763 îl însoțește pe sfântul Paisie la Mănăstirea Dragomirna și după trecerea Bucovinei sub stăpânire Austriacă, Sfântul Cuvios Gheorghe se mută împreună cu mai mulți călugări, dar și cu Părintele său, Paisie la Mănăstirea Secu. După ce s-a întors la Sfântul Munte unde a petrecut alți patru ani, el se întoarce la părintele său Paisie, la Mănăstirile Secu și mai apoi la Neamț.

Când a vrut să se întoarcă la Sfântul Munte, la trecerea prin țara Românească, l-a întâlnit pe Grigorie al II-lea, mitropolitul de atunci al țării și acesta l-a convins să rămână la Cernica, schit care se afla în părăsire de aproape 30 de ani. Cuviosul Gheorghe acceptă provocarea și în numai cinci ani avea peste 100 de ucenici alături de care ducea o viață după tipicul întâlnit la Sfântul Munte și în obștile organizate de Sfântul Paisie în Moldova. În 1793, Mitropolitul Filaret, văzând ce treabă extraordinară face îi dă în seamă și Mănăstirea Cernica.

Cuviosul acceptă, conduce și organizează cele două mănăstiri până la moartea sa din decembrie 1806. În ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 20-21 octombrie 2005, Sfântul Cuvios Gheorghe, arhimandritul de la Cernica și Căldărușani este canonizat urmând a fi sărbătorit la 3 decembrie. 

Calendar ortodox 2022, 3 decembrie. Sfântul proroc Sofronie

Sfântul proroc Sofronie era din seminția lui Simeon și era născut în muntele Savarata.  Tatăl lui se numea Husia iar unchiul lui Godolia, iar între strămoșii lui erau Amoria și Ezechia. Numele său se tâlcuia “cel care spune” așa că el era dăruit cu darul vederii și era cunoscător dinainte al tainelor lui Dumnezeu. a profețit despre cucerirea Ierusalimului și luarea în robie a evreilor, despre împrăștierea lor în toată lumea, dar și despre venirea lui Hristos și întoarcerea păgânilor către Dumnezeu. El a murit și a fost îngropat în casa lui. 

Troparul Sfântului Prooroc Sofonie 

Glasul al 2-lea

A prorocului Tău, Doamne, Sofonie pomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfântului Prooroc Sofonie

Glasul al 6-lea

Ușa milostivirii deschide-o nouă binecuvântată Născătoare de Dumnezeu Fecioară, ca să nu pierim cei ce nădăjduim în tine, ci să ne mântuim prin tine din nevoi, că tu ești mântuirea neamului creștinesc.

Curățindu-ți mintea de întinăciune, înțelepte, ai făcut-o oglindă Dumnezeiască, primind în ea Razele Dumnezeiescului Duh și acum ai aflat loc la Izvorul Strălucirilor, bucurându-te, Sfinte Prorocule Sofonie.

La 3 decembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Sfințitului Mucenic Teodor, arhiepiscopul Alexandriei; 
  • Sfântul Cuvios Teodul; 
  • Sfântul Cuvios Ioan Sihastrul, episcopul Coloniei; 
  • Sfinții Mucenici Agapie, Seleuc și Mamant; 
  • Sfântul Mucenic Gavriil, episcopul Ganului; 
  • Sfântul Mucenic Anghel.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
medicamente jpg
image
image
image
image
image
image
portofel cu bani pixabay jpg
architecture 2609391 1280 jpg
statui insula pastelui shutterstock 171875450 jpg
legs 1867769 1280 jpg
Raceala la pisici pisica cu labuta pe fata 768x512 webp
pyramids 2159286 1280 jpg
urs oreo furat dulciuri jpg
aeronava animawings jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net