Calendar ortodox 2022, 4 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare este prăznuit la data de 4 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 4 noiembrie. 

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 4 noiembrie. Pomenirea Sfântului Ioanichie cel Mare de la Muntele Olimp

Sfântul Ioanichie s-a născut în Bitinia din părinți credincioși, a mers l-a școală a învățat carte și a căutat poruncile lui Dumnezeu. S-a ocupat cu păscutul vitelor din satul său și se ruga și când mergea și când stătea, turma o însemna cu semnul crucii și rămâneau vitele împreună, nici una nu se rătăcea, nici nu era omorâtă de fiarele sălbatice și nici de tâlhari nu era furată.

S-a îndeletnicit cu păstoritul până la 24 de ani când împăratul eretic Leon Isaurul, cel care a ura icoanele în Imperiul bizantin, a început să strângă armată din toată țara. Așa a ajuns militar sfântul Ioanichie și îi dădea ascultare împăratului eretic. El era în continuare un credincios cu frică de Dumnezeu dar erezia îl împiedica să vadă dreapta credință. Într-o zi a trecut cu oștile pe lângă un călugăr acesta i-a zis "O, fiule Ioanichie, daca te numești creștin, pentru ce treci cu vederea icoana lui Hristos? Zadarnice sunt toate ostenelile faptelor tale celor bune, dacă nu ai credința cea dreaptă!"

Ioanichie și-a dat seama că Duhul Sfânt vorbește în gura călugărului așa că a căzut la pământ și și-a cerut iertare. De atunci a început să cinstească icoanele, ce poartă chipul sfinților lui Dumnezeu. Bulgarii s-au revoltat împotriva imperiului și împăratul a pornit cu oastea împotriva lor. Ioanichie a făcut numai fapte de vitejie și s-a umplut de glorie, l-a doborât chiar pe cel mai puternic bulgar și a salvat chiar boieri de rang înalt când aceștia căzuseră în robie. Împăratul Leon a fost impresionat de vitejia sa și chiar l-a trecut în cartea eroilor. 

După ce a trecut războiul Sfântul Ianachie s-a întors în locurile de unde era el, a îmbrăcat rasa monahală, a făptuit multe minuni, s-a nevoit în pustie. Cu rugăciune scotea demoni din oameni și pe mulți îi vindeca de neputințe. 

Atunci când a murit Sfântul Ioanichie toți cei care se aflau pe muntele Olimp au văzut un stâlp de foc înălțându-se spre cer și îngerii deschizând porțile Raiului.

Troparul Sfântului Cuvios Ioanichie cel Mare

Glasul al 8-lea

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Ioanichie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Ioanichie cel Mare

Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Stea prealuminoasă te-ai arătat pe pământ luminând în lume, pe cei ce sunt în negura patimilor strălucindu-i și doctor de mare ajutor fiind celor bolnavi; ci, ca cel ce ai luat har de tămăduiri, celor ce te rugăm pe tine dă-ne toată vindecarea, ca să strigăm: bucură-te, Părinte Ioanichie.

La 4 noiembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Nicandru, episcopul Mirelor și Ermeu, preotul; 
  • Sfântul Mucenic Porfirie; 
  • Plângerea prorocului Ieremia pentru Ierusalim și pentru robirea lui; 
  • Sfântul împărat Ioan Duca Vatatis.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
man 979980 1280 jpg
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net