Calendar ortodox 2022, 6 decembrie. Sfinții zilei: Sfântul Ierarh Nicolae

Sfântul Ierarh Nicolae este prăznuit la data de 6 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Nicolae este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 6 decembrie. Dezlegare la pește.

Sfântul Ierarh Nicolae. Icoană de Gabriel Toma Chituc
Sfântul Ierarh Nicolae. Icoană de Gabriel Toma Chituc

Calendar ortodox 2022, 6 decembrie. Sfântul Ierarh Nicolae

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut într-o familie de oameni dreptcredicioși și bogați, de neam bun. Pe tatăl său îl chema Teofan iar pe mama sa o chema Nona și locuiau în zona Lichiei în cetatea Patara. I-au pus numele de Nicoale care se poate traduce ca “biruitor de popor” și s-a dovedit a fi biruitor al răutății. A fost singurul fiu al lui Nona, ea mărturisind că nu ar fi putut naște un alt copil care să se asemene cu Nicolae. 

El a început a face minuni dinainte de a începe să sugă și a învățat a posti înainte să învețe să mănânce. Pe măsură ce creștea copilul Nicolae creștea în el și înțelegerea și obiceiurile bune. Fericitul Nicolae avea un unchi episcop, cu același nume ca și el, care l-a luat sub aripa lui ocrotitoare, să-i slujească lui Dumnezeu, iar tânărul, care avea înțelepciunea pe care numai un bătrân o poate avea, a urcat pas cu pas treptele preoției, a adăugat osteneală la osteneală, s-a rugat neîncetat și și-a petrecut viața în post trăind precum trăiesc îngerii. 

Când părinții lui au trecut la cele veșnice, el a împărțit tot ce moștenise săracilor deoarece nu-l interesa bogățiile și nici nu dorea să agonisească ci dorea doar unirea cu Dumnezeu. Multe minuni a făcut Sfântul Nicolae în viața sa, atât de multe încât nici măcar nu se pot strânge toate într-o carte și prin nevoințele și felul lui de a trăi își insufla enoriașii să fie asemenea lui. Era fără răutate, blând și iertător și se ferea de îngâmfare prin smerenie. 

Hainele îi erau dintre cele mai simple iar de mâncat mânca doar o dată pe zi, numai seara. Avea ușa deschisă pentru toată lumea și cine venea la el primea ce căuta. Când a murit Ioan, arhiepiscopul Mirelor, Nicolae a fost ales să-i ia locul. În vremea împăraților Dioclețian și Maximian l-a ajuns și pe el mâna lungă a prigonitorilor suferind alături de alți creștini torturi și închisoare în temnițele păgânilor, dar pe cei care erau alături de el îi hrănea din cuvântul lui Dumnezeu și le dădea să bea din apele dulci ale credinței. Apoi Constantin cel Mare a triumfat în imperiu și a dăruit pace creștinilor așa cum soarele se arată după furtună. Sfântul Ierarh Nicolae a risipit templele idolești ș a curățat poporul de ispitele diavolești.

A fost în soborul celor 318 de sfinți părinți care s-au adunat pentru a lupta cu erezia lui Arie și a arătat dogmele credinței adevărate și le-a făcut cunoscute tuturor. Unii răuvoitori povestesc că nu l-ar fi rușinat pe Arie doar cu cuvântul ci și cu fapta, dar cine îi cunoaște blândețea și bunătatea știe că nu poate fi adevărat și sunt doar vorbe născute de răuvoitori. 

Sfântul Nicolae multe minuni a făcut, pe mulți i-a ajutat sau i-a salvat din necaz. Este unul din făcătorii minuni pe care-l știe tot Apusul și Răsăritul, și toți creștinii au auzit de minunile lui. 

Troparul Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei 

Glasul al 4-lea

Îndreptător credinței și chip blândețelor, învățător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte și cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei 

Glasul al 3-lea 

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

În Mira, Sfinte, sfințitor te-ai arătat; că Evanghelia lui Hristos plinind-o, cuvioase, ți-ai pus sufletul tău pentru poporul tău; mântuit-ai pe cei nevinovați din moarte. Pentru aceasta te-ai sfințit ca un mare tăinuitor al darului lui Dumnezeu.

Calendar ortodox 2022, 6 decembrie. Rugăciune către Sfântul Ierarh Nicolae

O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta. Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică. Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin.

La 6 decembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Anastasie;
  • Sfântul Mucenic Diogen;
  • Sfântul Mucenic Averchie;
  • Cuviosul Non; Cuviosul Grat;
  • Cuviosul Nectarie;
  • Cuviosul Filotei Careotul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net