Calendar ortodox 2022, 9 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Pangratie, episcopul Taorminei

Ultima actualizare:

Sfântul Sfințit Mucenic Pangratie, episcopul Taorminei, este prăznuit la data de 9 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Sfințit Mucenic Pangratie este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 9 iulie.

Sfântul Mucenic Pangratie, episcopul Taorminei (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Pangratie, episcopul Taorminei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 9 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Pangratie, episcopul Taorminei

Sfântul Sfințit Mucenic Pangratie, episcopul Taorminei, s-a născut în Antiohia în vremea când Mântuitorul propovăduia pe pământ și a călătorit împreună cu părinții săi la Ierusalim unde au văzut pe Hristos cu ochii lor și au auzit cu urechile lor dulcea învățătură și s-au întors la casa lor ascultând învățăturile și preamărind pe Domnul. Sfântul Pangratie îl găzduiește pe Sfântul Apostol Petru care-l unge episcop al Taorminei.

El a reușit să-i convertească pe toți cetățenii cetății la creștinism și să alunge amintirea idolilor. Sfântul Pangratie făcea minuni nenumărate, vindeca leproși iar idolii și templele lor se dărâmau singure la auzul rugăciunilor sale. Comandantul Acvilin a adunat oaste mare și a înconjurat cetatea pentru a-i pedepsi pe creștini. După o primă zi în care părea să aibă câștig de cauză, sfântul Pangratie a ieșit în fața oștilor, îmbrăcat în haine de ceremonie, cu crucea în mână și cu icoana Lui Iisus Hristos. Mulți din oștenii vrășmași au căzut în genunchi înaintea sfântului și i-au cerut Sfântul Botez.  Ceilalți soldați au căzut în întuneric și cuprinși de spaimă s-au ucis între ei. 

Sfântul Pangratie a fost ucis de păgânii care au văzut cu ochii lor cum li se prăbușeau idolii. Guvernatorul Siciliei a făcut judecată și i-a găsit pe ucigași și i-a pedepsit după măsura faptei lor. Apoi a făcut trupului sfântului o raclă de aur și multe minuni s-au petrecut înaintea sfintelor sale moaște. 

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Pangratie, Episcopul Taorminei

Glasul al 4-lea

și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge Sfințite Mucenice Pangratie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Pangratie, Episcopul Taorminei

Glasul al 4-lea 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Arătatu-te-ai ca o stea luminoasă Tavromenienilor, Sfinte Mucenice Pangratie și ai fost sfințit pătimitor pentru Hristos, înaintea Căruia, stând acum, roagă-te pentru cei ce te cinstesc pe tine, fericite.

La 9 iulie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Ierarh Mucenic Chiril, episcopul Gortinei; 
  • Sfinții Mucenici Andrei și Prov.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net