Calendar ortodox 2022, 9 octombrie. Sfinții zilei. Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu

Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu este prăznuit la data de 9 octombrie în calendarul ortodox. Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu sunt între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 9 octombrie. 

Sfântul Apostol Iacov (foto: doxologia.ro)
Sfântul Apostol Iacov (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 9 octombrie. Sfinții zilei. Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu

Sfântul Apostol Iacov a fost unul din cei 12 ucenici ai lui Hristos, martor al minunilor înfăptuite de acesta și ascultător al vorbelor Mântuitorului.

El a fost fratele vameșului și evanghelistului Matei, amândoi copii ai lui Afeu. A fost ales de Iisus ca ucenic și propovăduitor al Evangheliei fiind de față al Cincizecime când Duhul Sfânt s-a pogorât în limbi de foc asupra ucenicilor și a propovăduit ce a trăit și a văzut, patimile, învierea și înălțarea Lui Iisus Hristos.

Sorții iau căzut să predice Sfânta Evanghelie la Eleutheropolis și împrejurimi și în tot Egiptul. Pe unde a mers a trecut prin mari încercări dar Dumnezeu a făcut prin el minuni multe și pe mulți i-a convins de adevărul spuselor sale, a convertit foarte mulți păgâni la creștinism, a ridicat biserici și a hirotonit preoți și episcopi.

Sfântul Apostol Iacov a suferit moarte martirică în orașul egiptean Ostracina, fiind crucificat de către închinătorii la idoli.

Troparul Sfântului Apostol Iacob al lui Alfeu

 Glasul al 3-lea

Apostole Sfinte Iacob, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Iacob al lui Alfeu

 Glasul al 2-lea 

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni și ajutor neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul și moartea nu o au ținut, căci ca pe Maica Vieții a mutat-o la viață Cel ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Ca pe un Luceafăr, ce luminează toată făptura, pe însuși văzătorul lui Hristos și de Dumnezeu grăitorul, Apostolul Iacob, cu cântări să-l lăudăm, cinstind astăzi prăznuirea lui; că se roagă pururea pentru noi toți.

Glasul al 4-lea 

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Cel ce vânător păgânilor preaminunat s-a arătat și între ucenici preacinstit și cu Apostolii împreună locuitor, Sfinte Apostole Iacob, lumii bogăție de tămăduiri izvorăște și apără de primejdii pe cei ce-L laudă. Pentru aceasta cu un glas strigăm către dânsul: miluiește pe toți cu rugăciunile tale, Apostole!

 La 9 octombrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Cuvioși Andronic și Atanasia, soția lui; 
  • Dreptul Avraam și nepotul său, Lot; 
  • Sfânta Muceniță Poplia; 
  • Sfântul Cuvios Petru; 
  • Sfântul Mucenic Ignatie Athonitul.
FotoJet (3) jpg
cub horoscop iertare png
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
Oana Roman si Isa jpg
cub isabela onoriu png
FotoJet (2) jpg
cub raluca podea png
Shakira jpg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 28 ianuarie Sfantul Efrem Sirul gabriel toma chituc jpg
femeie frig casa jpeg
Terminator jpg
Bryan Johnson jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
Ivona Nenu jpg