Calendar ortodox 2023, 12 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Autonom

Sfântul Mucenic Autonom este prăznuit la data de 12 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Autonom este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 12 septembrie. 

Sfântul Mucenic Autonom (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Autonom (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 12 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Autonom

Sfântul Mucenic Autonom a fost episcop în Italia atunci când împăratul păgân Dioclețian a început să-i prigonească pe creștini. Sfântul Sfințit Autonom a plecat în Bitinia și s-a stabilit în Soreos fiind primit în casa sa de un creștin pe nume Corneliu. 

În această cetate e a ridicat o biserică închinată sfântului Arhanghel Mihail și a convertit mulți păgâni botezându-i în numele Sfintei Treimi. Atunci când Corneliu a fost pregătit Autonom l-a hirotonit diacon și i-a lăsat obștea creștină spre păstorire, iar el a plecat spre a propovădui cuvântul Evangheliei în Licaonia și Isauria. Atunci când s-a întors a găsit o obște puternică și înțeleaptă ca urmare a rodnicei păstoriri a lui Corneliu și găsindu-l vrednic l-a hirotonit preot. Când Dioclețian a venit în Nicomidia el s-a retras în Claudiopolis lângă Marea Neagră unde a continuat catehezele și convertirile aducând pe mulți păgâni la credința cea adevărată. 

Când prigoana s-a mai domolit iar prigonitorii s-au mai săturat de sânge Autonom s-a întors în Soreos unde a găsit comunitatea înfloritoare și încredințat de harul lui Dumnezeu l-a hirotonit episcop pe Corneliu continunând să-i aducă pe mulți la lumina izbăvirii, la Domnul Iisus Hristos. Pentru că mulți renunțau la păgânism ascultând glasul și învățătura sa, în timp ce săvârșea Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie  în biserica Sfântul Mihail dn Soreos, o gloată de păgâni înarmați cu săbii au intrat în biserică și l-au ucis lângă sfânta masă devenind el însuși jertfă, asemenea Mântuitorului. 

Maria, o creștină evlavioasă, a luat trupul Sfântului Sfințit Mucenic Autonom și l-a îngropat cu cinstea cuvenită, iar în vremea împăratului Constantin cel Mare deasupra mormântului său s-a ridicat o biserică. 

Troparul Sfântului Mucenic Autonom

 Glasul al 4-lea

și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge Sfințite Mucenice Autonom, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mucenic Autonom

 Glasul al 2-lea 

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni și ajutor neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul și moartea nu o au ținut, căci ca pe Maica Vieții a mutat-o la viață Cel ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Trupul tău cu posturi topindu-ți, cu neadormite rugăciuni pe Făcătorul ai rugat pentru păcatul tău, ca să iei iertare desăvârșită; și ai luat iertare, calea pocăinței arătând.

La 12 septembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Curnut, episcopul Iconiei;
  • Sfântul Mucenic Teodor;
  • Sfinții Mucenici Machedonie, Tatian și Teodul;
  • Sfântul Mucenic Iulian cel din Galatia;
  • Cuviosul Daniil cel din Tasios.
image
image
image
image
image
image
mircea tatu fermier panouri solare (3) png
FotoJet (19) jpg
snow 1281636 1280 jpg
gunoi freepik jpg
profesor scoala jpg
regina maxima profimedia jpg
FotoJet (18) jpg
FotoJet (17) jpg