Calendar ortodox 2023, 18 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul

Hristos a Înviat! Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul este prăznuit la data de 18 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul este între sfinții zile sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 18 aprilie.

Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 18 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul

Acest sfânt Ioan de mic l-a iubit pe Hristos și a intrat de fraged ucenic la Sfântul Grigorie iar dânsul l-a tuns la viața monahicească. I-a urmat întocmai învățătorului său cu mare smerenie și sârguință spre tot lucrul bun încât mare bucurie era pentru sfântul Grigorie un așa ucenic ascultător și-i aducea slavă lui Dumnezeu pentru asta.

În timpul ereziei iconoclaste dezlănțuite de împăratul Leon Armeanul și a prigoanei dezlănțuite de acesta împotriva bisericii lui Hristos, cuviosul Ioan i-a urmat lui Grigorie în Bizanț împreună cu Sfântul Iosif scriitorul de imnuri. Ei au umblat prin cetate sprijinind și încurajând dreptcredincioșii în fața ereticilor. Iosif a fost trimis la Roma pentru a obține sprijinul Papei dar nu a ajuns acolo fiind capturat și întemnițat în insula Creta. Cu voia lui Dumnezeu a scăpat din închisoare și s-a întors în Bizanț unde a trecut la Domnul ca să-și ia plata pentru ostenelile și nevoințele sale.

A fost înmormântat cu cinste de către Sfântul Iosif chiar alături de părintele și învățătorul său Grigorie. După aceea Cuviosul Iosif s-a mutat lângă biserica Sfântului Ioan Gură de Aur, afară din cetate unde a ridicat o biserică în cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae, și acolo a adus cu cinste moaștele Sfinților Grigorie Decapolitul și pe cele ale bunului său ucenic Ioan.

Troparul Sfântului Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul

 Glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Ioan. Cu postul, cu privegherea și prin rugăciune primind daruri cerești, tămăduiești pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slavă Celui Ce ți-a dat ție putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul

 Glasul al 4-lea 

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Împodobindu-ți viața cu înfrânarea și omorându-ți trupul, ai biruit asuprelile vrăjmașilor, preafericite părinte și ca un vrednic ai ajuns către Viața cea fără de întristare și veșnică, pentru care roagă-te, Preacuvioase Părinte Ioan, să ne mântuim noi.

La 18 aprilie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cosma, episcopul Calcedonului;
  • Preacuvioasa Atanasia;
  • Sfântul nou mucenic Ioan cel din Ianina;
  • Sfântul nou mucenic Ioan Culica.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net