Calendar ortodox 2023, 21 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Apostol Codrat

Sfântul Apostol Codrat este prăznuit la data de 21 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Apostol Codrat este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 21 septembrie. 

Sfântul Apostol Codrat (foto: doxologia.ro)
Sfântul Apostol Codrat (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 21 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Apostol Codrat

Sfântul Apostol Codrat este primul apologet al bisericii. Apologia sa scrisă în limba greacă a fost adresată împăratului Adrian (117-138) dar textul ei s-a pierdut între anii 124-129 în timpul persecuțiilor. 

Tot ce ne-a rămas este un citat al istoricului Eusebiu de Cezareea. Codrat a fost hirotonit episcop al Atenei unde prin harul lui Dumnezeu și prin înțelepciunea de care a dat dovadă a convertit la creștinism mulți păgâni, care se închinau și jertfeau la idolii păgânești. Diavolul a reușit să stârnească invidia dușmanilor lui Hristos și Codrat a fost bătut cu pietre și chinuit în fel și chip, apoi alungat din cetate. 

Gonit fiind el a ajuns la Manisa unde cu învățătura lui luminoasă despre Hristos a împrăștiat întunericul idolatriei. Biograful său îl descria ca pe o stea de dimineață într-o zi noroasă ce strălucește în mijlocul elinilor ca o flacără puternică făcând idolii să cadă de pe soclurile lor și templele să se dărâme doar prin rugăciune. Pentru aceasta păgânii îl urau, și îl băteau cu pietre și în cele din urmă l-au aruncat în temniță, fără apă și fără mâncare, unde, în cele din urmă Sfântul Apostol Codrat și-a dat ca un mucenic viața în mâinile lui Dumnezeu. 

Imediat după asta toți cei care se apropiau cu credință de trupul lui se vindeca sau primea alinare 

Troparul Sfântului Apostol Codrat din Magnesta

 Glasul al 4-lea

Apostole Sfinte Codrat, roagă pe Milostivul Dumnezeu să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Codrat din Magnesta

 Glasul al 8-lea 

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Ca pe un ierarh cinstit și nevoitor prea tare, lumea îți aduce ție, Doamne, rugător, pe Dumnezeiescul Apostol Codrat și cu cântări cinstește cinstita lui pomenire, cerând totdeauna să se dăruiască iertare de greșeli celor ce cântă: Aliluia.

La 21 septembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Iona Savaitul;
  • Sfantul Mucenic Eusebie;
  • Sfinții Mucenici și frași Eusebie, Nestavu și Zinon;
  • Sfinții Meletie și Isachie, episcopii Ciprului;
  • Sfântul Mucenic Prisc și cei șase mucenici, paznicii împăratului Maximian.
image
image
image
image
image
image
pharmacy 218692 1280 jpg
copil bolnav de rujeola pojar foto shutterstock jpg
Alegeri FOTO Shutterstock jpg
calendar ortodox 2021 6 decembrie sf ierarh nicolae icoana de gabriel toma chituc jpeg
spital arad jpg
DSCF5056 jpg
new year 4720585 1280 jpg
index (3) jpg