Calendar ortodox 2023, 23 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea

Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea este prăznut la data de 23 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 23 noiembrie. Dezlegare la pește.

Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 23 noiembrie. Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea

Cuviosul Antonie a fost de neam român și a trăit în vremea lui Matei Basarab și a Sfântului Constantin Brâncoveanu. El a simțit chemarea lui Dumnezeu din fragedă pruncie și a lăsat lumea asta și a intrat la schit, la Iezeru de Vâlcea, la numai câțiva kilometri de Olănești. 

El de la început s-a arătat sârguincios în osteneala și nevoința sa. El a dus viață de sihastru și-a săpat singur, cu dalta și ciocanul, un paraclis în stâncă, a adus catapeteasmă și icoane, a împodobit-o cu tot ce-i trebuie pentru a se sluji în ea și după trei ani de muncă neobosită i-a dat de veste episcopului Ilarion al Râmnicului să vină să o sfințească. Acolo, în acea bisericuță s-a nevoit toată viața, cobora doar duminicile și la praznice să asculte Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și să se împărtășească trupul și sângele Domnului. 

În toate satele și târgurile Olteniei puteai auzi povești despre el, ba chiar faima lui a ajuns și în Transilvania. Dumnezeu l-a chemat la sine înainte de a se împlini anul 1714 și ieromonahul transilvan Nicolae din Teiuș i-a purta de grijă în ultimile zile, l-a împărtășit și l-a îngropat. Sfântul Cuvios Antonie a trăit 92 de ani din care 28 în pustie. 

Multă vreme credincioșii veneau la mormântul cuviosului și-l cinsteau ca pe un sfânt, doar că atunci când au vrut să-i dezgroape moaștele  o stâncă s-a prăvălit peste mormânt și semn că vrea să rămână în sihăstrie.

El s-a arătat de multe ori ucenicilor săi în biserică, purtând o cruce strălucitoare în piept. Pentru că amintirea lui nu s-a stins niciodată Sfântul sinod al bisericii noastre l-a așezat în rândul sfinților la ședința din 20 iunie 1992 și a stabilit ca numele lui să fie trecut în sinaxar și pomenit în cărțile de slujbă și calendarele bisericești la 23 noiembrie.

La 23 noiembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Grigorie, episcopul Bisericii acragantenilor;
  • Cuviosul  Sisinie Marturisitorul;
  • Sfântul Ishirion episcopul;
  • Sfântul Elen, episcopul Tarsului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net