Calendar ortodox 2023, 11 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Mare Mucenic Mina

Sfântul Mina este prăznuit la data de 11 noiembrie în Calendarul ortodox.  Sfântul Mina este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 11 noiembrie. 

Sfântul Mina. Icoană de Mihai Coman
Sfântul Mina. Icoană de Mihai Coman

Calendar ortodox 2023, 11 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Mare Mucenic Mina

Sfântul Mina a fost creștin, de origine egipteană și ostaș în oastea împăraților Diocleția și Maximian care au dat ordin să fie torturați și uciși toți creștinii care nu se închină idolilor. 

Mina se afla sub solda tribunului Fermilian și văzând ce se întâmplă a renunțat la simbrie și a plecat în munte, în pustie preferând compania fiarelor decât a oamenilor care se închină la idoli. El pribegea de colo-colo, postind și rugându-se adevăratului Dumnezeu iar când găsea oameni drepți și buni îi învăța Legea Domnului. Într-o zi se pregătea o serbare mare idolilor în cetatea Cotuanului și acolo făceau jocuri, curse de cai și lupte spre cinstirea zeilor necurați la care participa aproape toată suflarea din cetate. 

Auzind de acele jocuri Sfântul Mina a fost cuprins de râvnă, a lăsat munții și pustietatea, a venit în oraș și a început să-l vestească pe Hristos. Guvernatorul l-a aruncat în închisoare și a doua zi la chemat la judecată și i-a cerut să renunțe la credință. Sfântul Mina nu numai că l-a refuzat ci l-a și certat pentru îndrăzneala lui. 

Văzând îndărătnicia sfântului l-a torturat cu cele mai rele chinuri pe care le-a putut imagina, l-a decapitat iar trupul l-a aruncat în foc. Creștinii au căutat în resturile focului, au luat ce nu arsese din sfânt, le-au uns cu uleiuri aromate și le-au cinstit. Mai târziu au ridicat biserică în numele lui și multe minuni s-au săvârșit  în ea. 

Troparul Sfântului Mare Mucenic Mina

Mucenicul Tău, Doamne, Mina întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a luat de la Tine, Dumnezeul nostru, că având puterea Ta, pe chinuitori a învins, zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mare Mucenic Mina 

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Din oastea cea vremelnică te-a răpit și părtaș celei nestricăcioase te-a arătat pe tine, purtătorule de chinuri, Sfinte Mare Mucenice Mina, Hristos Dumnezeul nostru, Cel Ce este pentru toți mucenicii cunună nestricăcioasă.

La 11 noiembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Ștefan de Decani, regele Serbiei;
  • Sfântul Mucenic Victor;
  • Sfântul Mucenic Vichentie;
  • Sfânta Muceniță Ștefanida;
  • Sfântul Teodor Mărturisitorul sau Studitul, egumenul Mănăstirii Studion, din Constantinopol.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Hagi jpg
image
image
image
image
image
image
mancare de tip fast food jpg
cutremur in romania jpg
Ozempic jpg
costel constantin a murit jpg
celulita jpg
front bloc jpg
12017640 525980050886004 8476851395779044594 o jpg
drugtest rezultat pozitiv   foto ipj olt jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net