Calendar ortodox 2023, 6 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Ilarion cel Nou

Sfântul Ilarion cel Nou este prăznuit la data de 6 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Ilarion  este între sfinții zilei prăznuiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 6 iunie.

Sfântul Ilarion cel Nou (foto: doxologia.ro)
Sfântul Ilarion cel Nou (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 6 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Ilarion cel Nou

Sfântul Ilarion fost fiul lui Petre Capadocianul și al Teodosiei, oameni întăriți, creștini evlavioși și iubitori de Dumnezeu. Când a împlinit 20 de ani, a lăsat pe mama și pe tatăl său, a părăsit averea părintească și a intrat la mănăstirea lui Isihie. De acolo s-a mutat la mănăstirea Dalmatului unde s-a făcut ucenic al sfântului Grigorie Decapolitul.

Acolo s-a nevoit timp de 10 ani îndeplinind serviciu de grădinar și urmând învățătura cuviosului Ilarion cel Mare al cărui nume îl primise. După ce sfântul Grigorie a părăsit mănăstirea, Ilarion a aflat că frații vor să-l aleagă egumen dar el nu vroia acest lucru așa că a fugit noaptea căutându-și învățătorul. Până la urmă cuviosul Ilarion a făcut supunere față de împărat și de patriarh și a acceptat să fie egumenul Mănăstirii Dalmatului. În timpul împăratului iconoclast Leon Armeanul, pentru că a luat apărarea icoanelor în fața împăratului sfântul Ilarion a fost torturat bătut și întemnițat pentru a renunța la convingerile sale.

După ce a fost eliberat din închisoare, pentru că iconoclasmul nu încetase, sfântul Ilarion și-a petrecut șapte ani în grădina unei femei miloase unde își construise o chilie. Acolo, într-o zi, a simțit miros minunat și  a fost martorul înălțării la ceruri a sufletului sfântului Teodor Studitul. În timpul împăratului Teofil cuviosul Ilarion a fost exilat în insula Afusiei, unde și-a construit o chirie mică și s-a rugat până la moartea împăratului. Soția acestuia împărăteasa Teodora are stabilit credința cea dreaptă și cinstirea sfintelor icoane în bisericile creștine.

Atunci fericitul Ilarion s-a întors la Mănăstire Dalmatului unde s-a nevoit și-a făcut minuni multe, iar de ani frații din mănăstire au fost martorii la vederea îngerilor care au venit să ia sufletul pe care l-au dus în ceata sfinților mărturisitor înaintea scaunului slavei Sfintei Treimi.

Troparul Sfântului Cuvios Ilarion cel Nou, Egumenul Mănăstirii Dalmaţilor

Glasul al 8-lea

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Ilarion, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Ilarion cel Nou, Egumenul Mănăstirii Dalmaţilor

Glasul 1

Mormântul tău Mântuitorule, ostaşii străjuindu-l, morţi s-au făcut de strălucirea îngerului ce s-a arătat, carele a vestit femeilor Învierea, pe Tine te mărim surpătorul stricăciunii la Tine cădem, Cela ce ce ai înviat din mormânt, şi unul Dumnezeul nostru.

Cu focul împărtăşindu-te, nicicum nu te-ai ars, Părinte Ilarioane, înţelepte, nevoitorule cel cu minte vitează, că rouă de la Dumnezeu ai câştigat, care te-a răcorit. Pentru aceasta ai suferit lupte mai presus de fire, bucurându-te cu cuvioşii, de Dumnezeu înţelepţite, cu care pomeneşte-ne şi pe noi.

 La 6 iunie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Ghelasie;
  • Sfânta Muceniță Valeria; 
  • Sfântul Cuvios Visarion. 
image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net