Calendar ortodox 2023, 6 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului

Sfântul Pavel Mărturisitorul este prăznuit la data de 6 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Pavel Mărturisitorul este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 6 noiembrie. 

Sfântul Pavel Mărturisitorul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Pavel Mărturisitorul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 6 noiembrie. Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului

În vremea lui Constanțiu, fiul lui Constantin cel mare se răspândise din nou erezia lui Arie și îi persecutau pe dreptcredincioși. Când a fost să moară patriarhul Alexandru, credincioșii l-au întrebat pe cine lasă să-i păstorească în continuare. 

El l-a numit pe preotul Pavel din Tesalonic și pe diaconul Macedonie. Când au fost să aleagă patriarh, ereticii băgau zâzanie să-l aleagă pe Macarie în vreme ce dreptcredincioșii îl doreau pe Pavel. În anul 336 poporul l-a ales pe Pavel, Macedonie a trecut pe față de partea ereziei și a uneltit să ajungă în scaunul patriarhal. 

Împăratul, a dat crezare uneltitorilor eretici și l-a detronat pe patriarh care s-a exilat la Roma. În acea vreme cele nu se separase biserica din Roma de biserica drept-credincioasă. El s-a întâlnit aici cu Athanasie cel Mare, și el alungat de Constanțiu și împreună cu Constantin al II-lea, celălalt fiu al lui Constantin cel Mare, a fost repus în scaunul patriarhal de la Constantinopol. 

Au urmat frământări și uneltiri, care au dus din nou la surghiunul lui Pavel, cărua nu îndrăzneau să-I facă rău deoarece era iubit de popor, iar Macedonie a urcat în scaunul patriarhal pe care și-l dorea atât de mult. El îi chinuia și persecuta pe cei care mărturiseau dreapta credință și Dumnezeirea lui Hristos. De altfel de atunci există oameni care-l neagă pe Hristos Dumnezeu, acea erezie nu a fost stârpită pe deplin niciodată. 

Pavel a fost exilat în Armenia unde a fost sugrumat cu omoforul său, după ce ereticii au dat năvală peste el în timp ce săvârșea slujba Liturghiei, în anul 351.  Împăratul Teodosie a chemat sinod pentru a blestema și îndepărta erezia și a mutat moaștele lui Pavel la Constantinopol pentru a fi cinstite după merit iar în anul 1236 au fost răpite de cruciați și duse la Veneția unde se află și acum.  

Troparul Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului 

Glasul al 3-lea Pentru mărturisirea Dumnezeieștii credințe, alt Pavel pe tine Biserica te-a arătat râvnitor între preoți. Strigă împreună cu tine și Abel către Domnul și sângele cel drept al lui Zaharia. Părinte cuvioase, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului 

Glasul al 2-lea Luminând pe pământ, ca o stea din cer luminătoare luminezi acum Biserica cea a toată lumea, pentru care și pătimind, sufletul tău, Sfinte Pavel, ți l-ai pus și ca al lui Zaharia și al lui Abel, lămurit strigă sângele tău către Domnul.

La 6 noiembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Varlaam Hutinski;
  • Sfântul Cuvios Luca;
  • Sfântul Mucenic Nicandru;
  • Sfântul Pavel cel nebun pentru Hristos.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net