Calendar ortodox 2023, 8 august. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului

Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului este prăznuit la data de 7 august în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 8 august. Zi de post.

Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului. Icoană de Gabriel Toma Chituc
Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului. Icoană de Gabriel Toma Chituc

Calendar ortodox 2023, 8 august. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului

Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul a fost Episcopul Cizicului în vremea celei de a doua perioade iconoclaste declanșate de împăratul Leon al V-lea sau Leon Armeanul (813-820). 

Sfidând hotărârile celui de al 7-lea Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 787 Leon Armeanul declanșează a doua perioadă iconoclastă din imperiul Bizantin. Deși legislația iconoclastă a fost mai puțin riguroasă ca în prima perioadă și au avut loc mai puține distrugeri de icoane și mai puține martirizări, în acele vremuri tulburi Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul a fost Episcopul Cizicului a fost silit să se lepede și el de închinarea la și cinstirea sfintelor icoane dar a refuzat să se supună ordinelor împărătești. 

 A fost mai întâi chinuit și mai apoi alungat în surghiun, dar el pe toate le-a răbdat cu bucurie. Timp de cinci ani a trăit pătimiri grele și chinuri ai a adormit întru Domnul, în surghiun dar vrednic de cununa mărturisirii dreptei credințe. 

Troparul Sfântului Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului

Glasul al 4-lea

Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Emilian, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului

Glasul al 3-lea 

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Pe tine, cel ce te-ai arătat viteaz apărător al Treimii, te mărește, cântându-te, Biserica, pentru care ai și pătimit, Sfinte Mucenice Emilian. Pentru aceea cinstim pomenirea ta, căci ne izbăvești de năpădirea cea păgânească pe noi, robii tăi.

La 8 august în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Miron, făcătorul de minuni, episcopul Cretei;
  • Sfântul Cuvios Parinte Teodor, egumenul de la Oronon;
  • Sfinții Mucenici Elefterie și Leonid;
  • Zece sfinți pustnici din Egipt;
  • Doi sfinți mucenici din Tir;
  • Sfântul Mucenic Stirachie;
  • Sfântul Mucenic Anastasie bulgarul;
  • Sfântul Mucenic Triandafil Zagoreul.
image
image
image
image
image
image
mircea tatu fermier panouri solare (3) png
FotoJet (19) jpg
snow 1281636 1280 jpg
gunoi freepik jpg
profesor scoala jpg
regina maxima profimedia jpg
FotoJet (18) jpg
FotoJet (17) jpg