Calendar ortodox 2023, 8 iunie. Sfinții zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat

Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat este prăznuită la data de 8 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 8 iunie.

Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 8 iunie. Sfinții zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat

Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat a suferit martiriul său pentru credința în Hristos în timpul împăratului păgân Lichinie, chiar în Eraclia cetatea în care era guvernator. El este prăznuit la 8 februarie dar astăzi se cinstește aducerea moaștelor sale din Eraclia în Evhaita de unde era el de sorginte, așa cum i-a spus el lui Uar, sluga lui credincioasă.

Când localitatea Carsat care avea o biserică închinată Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat a căzut sub stăpânirea sarazinilor aceștia au început să o pângărească în felurite chipuri, au băgat înăuntru animale, au făcut înăuntru tot felul de păcate spurcate și urâte. Odată când au băut mai mulți sarazini care locuiau înăuntru, unul din ei a luat arcul și o săgeată și a țintit o icoană a Sfântului Teodor Stratilat, săgeata s-a înfipt în umăr și din rană îndată a început să curgă sânge, ca dintr-un om viu.

Nelegiuiții s-au mirat dar afară n-au ieșit continuându-și păcatele lor scârbavnice după obiceiurile lor spurcate. Toți cei care au locuit acolo, împreună cu familiile lor au pierit repede din diferite motive, iar ceilalți care au locuit afară nu au pățit nici unul nimic.

Cuviosul Anastasie Sinaitul povestește că a văzut cu ochii lui Icoana cu urma sângelui ce se scursese din rană.

Troparul aducerii moaștelor Sfântului Marelui Mucenic Teodor Stratilat

 Glasul al 4-lea

Cu numirea oștirii celei adevărate, purtătorule de chinuri, al cerescului împărat, voievod preabun te-ai făcut, Sfinte Mare Mucenice Teodore. Căci cu armele credinței te-ai oștit înțelepțește și ai biruit cetele demonilor și purtător de biruință viteaz te-ai arătat. Pentru aceasta pe tine cu credință pururea te fericim.

Condacul aducerii moaștelor Sfântului Marelui Mucenic Teodor Stratilat

 Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Cu bărbăția sufletului, întru credință ca întru o platoșă îmbrăcându-te și cuvântul lui Dumnezeu ca o suliță în mâini luând, pe vrăjmașul ai rănit, între mucenici Mare Teodore. Cu care împreună lui Hristos Dumnezeu, nu înceta a te ruga pentru noi toți.

 La 8 iunie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Martiri Nicandru și Marcian;
  • Sfânta Muceniță Caliopia;
  • Sfânta Cuvioasă Melania;
  • Sfântul Cuvios Atre;
  • Sfântul Mucenic Marcu;
  • Sfântul Cuvios Naucratie;
  • Sfântul Mucenic Teofan.
image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net