Calendar ortodox 2023, 9 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei

Sfântul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei este prăznuit la data de 9 iunie dar și la 18 ianuarie în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Chiril al Alexandriei este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 9 iunie.

Sfântul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei (foto: doxologia.ro)
Sfântul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 9 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei

Sfântul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei s-a născut în anul 378 în Egipt. A fost nepotul arhiepiscopului Teofil al Alexandriei, dar și ucenic și protejat   aflându-se sub tutela lui de la vârsta de 12 ani. A trăit cinci ani în muntele Nitria unde s-a curățit de patimi prin asceză și a intrat în slujba bisericii la îndemnul și cu susținerea unchiului său.  

A fost ales ca urmaș al lui Teofil la patru zile de la trecerea acestuia la Domnul pe vremea când avea 34 de ani și în ciuda faptului că nu era binevăzut la Constantinopol. I-a alungat din oraș pe ereticii novațieni care susțineau necesitatea unui al doilea botez pentru cei care renunțaseră la Hristos de teama persecuțiilor romane, când aceștia doreau să se întoarcă în biserică. A adus la Alexandria moaștele sfinților doctori fără de arginți Chir și Ioan. 

După conflictul dintre Chiril și prefectul Alexandriei, Oreste, au fost împăcați de filosoafa neoplatoniciană Hypatia. După aceea Hypatia a fost ucisă în mod bestial de către niște extremiști care se pretindeau creștini dar masacrele și crimele sunt străine de spiritul creștin.  A urmat conflictul cu necucernicul și blasfemiatorul patriarh al Constantinopolelui care nu putea înghiți supranumele de Theotokos atribuit Maicii Domnului (adică “născătoare de Dumnezeu”). 

Sfântul Chiril a fost cel care ne-a dat învățătura că persoana, născută din veșnicie din Tatăl, se naște ca om din Fecioara Maria, iar Maica Domnului este "Theotokos“, "Născătoare de Dumnezeu" lucru consfințit de al treilea sinod ecumenic, de la Efes, din anul 431. Sfântul Chiril a trecut la Domnul în anul 444.

Troparul Sfântului Ierarh Chiril, Arhiepiscopul Alexandriei

 Glasul al 3-lea

Pe ierarhii Domnului, pe tâlcuitorii dogmelor; pe păstorii alexandrinilor propovăduitori ai adevărului, perechea cea iubită de Dumnezeu; pe străluciții luminători, risipitori ai întunericului celor nelegiuiți: pe Sfântul Atanasie cel Mare, secerătorul ereticilor, împreună cu Sfântul Ierarh Chiril, cel ce a cinstit precum se cuvine pe Născătoarea de Dumnezeu, veniți toți iubitorii de prăznuire și adunându-ne cu veselie și cu cântări să-i cinstim; că ei se roagă neîncetat lui Dumnezeu pentru noi toți.

Condacul Sfântului Ierarh Chiril, Arhiepiscopul Alexandriei

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Ierarhilor prea mari ai Bisericii și vitejilor apărători ai dreptei credințe în Hristos, păziți pe toți cei ce cântă: mântuiește, Îndurate, pe cei ce Te cinstesc pe Tine, cu credință.

 La 9 iunie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Cinci Sfinte fecioare: Tecla, Mariamni, Marta, Maria si Enata;
  • Sfântul Sfințitul Mucenic Alexandru, episcopul Brusei;
  • Sfântul Cuvios Chir;
  • Sfântul Mucenic Anania;
  • Sfântul Columba;
  • Sfintele trei fecioare mucenițe din Hio.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
petre roman mineriada jpg
Flacara olimpica Facebook jpg
cuplu cearta jpg
ploi jpeg
bar g712d79cb7 1920 jpg
fabrica 2 1600x1000 jpg
Papanasi png
Vipera neagră Foto Adrian Florin Vrăbiescu (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net