Categoriile de români care vor primi mai mulți bani de la stat, în doar câteva zile

Mai multe ajutoare financiare de la stat vor fi majorate începând cu 1 martie. Cele care se stabilesc în funcție de Indicatorul Social de Referință (ISR) urmează să crească automat în doar câteva zile, în concordanță cu majorarea ISR-ului cu rata medie anuală a inflației din 2023.

bani jpeg

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), rata inflației pentru anul 2023 se situează la 10,4%.

Conform prevederilor Legii 225/2021, valoarea ISR este actualizată automat în fiecare an, la data de 1 martie, pentru a reflecta rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator comunicat de INS.

Pentru anul 2023, INS a comunicat o rată a inflației de 10,4%. Acest lucru indică faptul că valoarea ISR se va majora începând cu luna martie, de la 598 de lei, cât este în prezent, la 660 de lei.

Ca urmare, toate ajutoarele de stat calculate pe baza valorii ISR vor fi majorate începând cu luna martie. Printre drepturile cele mai semnificative care depind de ISR se numără indemnizația de șomaj, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap, nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului și altele.

Ce spune legea

Potrivit prevederilor Legii 76/2002, indemnizația de șomaj este calculată în funcție de valoarea ISR la data stabilirii indemnizației, care va fi de 660 de lei începând cu luna martie, și se adaugă o sumă determinată în funcție de stagiul de cotizare, aplicându-se procente diferite.

În plus, Legea 76/2002 stabilește și majorarea primei de inserție la 1.980 de lei și a subvenției pentru persoane marginalizate la 2.640 de lei, ambele începând cu 1 martie.

Conform Legii 448/2006, indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități va fi majorată la 462 de lei pentru handicap grav și la 350 de lei pentru handicap accentuat, începând cu luna martie.

De asemenea, limita minimă a indemnizației lunare pentru concediul de creștere a copilului va fi majorată la 1.650 de lei, conform OUG 111/2010.

În plus, alocația lunară de plasament va crește conform Legii 272/2004, ajungând la 1.194 de lei, iar indemnizația lunară de acomodare va crește la 2.244 de lei și indemnizația de sprijin la 792 de lei, potrivit Legii 273/2004.

În fine, venitul minim de incluziune, care a înlocuit fostele ajutoare sociale de la 1 ianuarie conform Legii 196/2016, va fi majorat în luna martie a fiecărui an cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, deși nu se calculează în funcție de ISR.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net