Ce se va întâmpla cu pensiile românilor? Specialiștii trag un semnal de alarmă. Este vorba despre pilonul II

19 ianuarie 2022

Modificarea legii pensiilor private ar putea afecta modul ├«n care se va realiza, ├«n viitor, plata contribu╚Ťiilor de la pilonul II. Iat─â ce spun speciali╚Ötii c─â s-ar putea ├«nt├ómpla cu pensiile rom├ónilor!

image

Ce este pilonul II de pensii

Pilonul II este pensia obligatorie administrat─â privat de c─âtre companii din domeniu. Din contribu╚Ťiile pe care fiecare angajat le pl─âte╚Öte din salariul s─âu brut c─âtre Casa Na╚Ťional─â de Pensii, 3,75% merg automat c─âtre pilonul II. 

├Än prezent, ├«n caz de pensionare, un contribuabil are doar dou─â op╚Ťiuni pentru a-╚Öi retrage banii de la pilonul II: s─â-i primeasc─â e╚Öalonat, pe parcursul a maxim 5 ani sau s─â primeasc─â ├«ntreaga sum─â. Guvernul lucreaz─â ├«n prezent la modificarea acestui sistem de pensii din pilonul II, iar printre propuneri se num─âr─â interzicerea pl─â╚Ťii integrale a contribu╚Ťiilor sau modificarea perioadei de timp. 

Radu Cr─âciun, pre╚Öedintele BCR Pensii ╚Öi al Asocia╚Ťiei pentru Pensiile Administrate Privat din Rom├ónia (APAPR), a declarat pentru Profit c─â pilonul II este complementar pensiei publice. ÔÇ×Pensia la pilonul II deriv─â din contribu╚Ťia la asigur─âri sociale. Cele dou─â contribu╚Ťii sunt ├«ngem─ânate. Asta face ca ╚Öi ├«n momentul ├«n care pl─â╚Ťile vor fi f─âcute, cred eu, logic ar fi tot o plat─â ├«ngem─ânat─â a acestor bani. C├ónd ├«╚Ťi prime╚Öti pensia de la pilonul I ├«n aceea╚Öi lun─â s─â prime╚Öti ├«n completare pensia la pilonul II.ÔÇŁ

Radu Cr─âciun, despre  motivele pentru care pensiile vor fi mai mici ├«n viitor

O preocupare principal─â pentru fondurile private de pensii este sustenabilitatea acestui sistem, iar aici sunt mai mul╚Ťi factori ce trebuie lua╚Ťi ├«n calcul, mai spune analistul. 

Unul dintre ei ╚Ťine de diminuarea progresiv─â a veniturilor asigurate din pensie. Din cauza schimb─ârilor demografice din Rom├ónia, speciali╚Ötii trag un semnal de alarm─â: dac─â ├«n prezent pensia este cam jum─âtate din salariul pe care angajatul ├«l avea ├«n trecut,  peste 30 - 40 de ani, s-ar putea ajunge doar la o treime. ÔÇ×Astfel, veniturile din pilonul I ale unui viitor pensionar ar putea fi mult mai mici dec├ót sunt ├«n prezent. Dac─â milioane de rom├óni or s─â cear─â plata integral─â a contribu╚Ťiilor lor de la pilonul II c├ónd vor ajunge la pensie, atunci s-ar putea ajunge la o incapacitate de plat─âÔÇŁ. 

ÔÇ×Prin faptul c─â o parte din banii vira╚Ťi la Casa Na╚Ťional─â de Pensii sunt introdu╚Öi ├«n pilonul II, ├«n pilonul I intr─â mai pu╚Ťini bani. Pensia public─â pilon II va fi mai mic─â, dar contribu╚Ťia de la pilonul II va fi diferen╚Ťa lips─â din pensia public─â. Aceasta este problema. Odat─â ce pl─âte╚Öti odat─â to╚Ťi banii, beneficiarii vor r─âm├óne nu cu o pensie public─â mic─â, ci foarte mic─âÔÇŁ, explica Radu Cr─âciun. 

De ce se dore╚Öte eliminarea pl─â╚Ťii ├«ntr-o singur─â tran╚Ö─â

Un alt factor important ╚Ťine ╚Öi de contribu╚Ťia obligatorie pe care o avem la pilonul II. Dac─â ea va cre╚Öte ├«n urm─âtorii ani (deocamdat─â se dore╚Öte o cre╚Ötere de doar 1%), se vor str├ónge ╚Öi mai mul╚Ťi bani la pilonul II. Randamentul mediu al fondurilor de pensii anul trecut a fost de 5,9%, informeaz─â APAPR.  ├Än acest context, pilonul II va ajunge s─â reprezinte o surs─â mai important─â de venit pentru viitorii pensionari, motiv pentru care se dore╚Öte eliminarea pl─â╚Ťii ├«ntr-o singur─â tran╚Ö─â. Totodat─â, se dore╚Öte ╚Öi cre╚Öterea intervalului de timp, de la 5 ani cu p├ón─â la peste 10 ani.

Cu c├ót va cre╚Öte contribu╚Ťia la Pilonul II de pensii

Potrivit purt─âtorului de cuv├ónt al Autorit─â╚Ťii de Supraveghere Financiar─â, contribu╚Ťia ar trebui s─â creasc─â de la 3.75%, c├ót este ├«n prezent, la 4.75% din venitul brut lunar. ÔÇ×Sistemul pensiilor private a avut ├«n ultimele 12 luni o evolu╚Ťie pozitiv─â ╚Öi a╚Öa a fost pe toat─â durata de func╚Ťionare a pilonului II. Datele la final de septembrie arat─â c─â pilonul II a acumulat c─â pondere ├«n PIB spre 8%, ceea ce o contribu╚Ťie substan╚Ťial─â la PIB. Sunt investi╚Ťii cu riscul cel mai mic, cu performan╚Ť─â cea mai bun─â", a spus Daniel Apostol

cub oana roman png
survivor3 png
BeFunky collage (7) jpg
2 bd foto1 Hepta Mediafax Foto ZUMA Press Hepta jpg
Johnny Depp ┼či Amber Heard au divor┼úat ├«n 2017, dup─â 15 luni de c─âsnicie jpeg
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
cherries ge681e00cc 1920 jpg
extrageri loto
calendar ortodox 2021 17 mai sfantul apostol andronic si sotia sa iunia png
Insula Ko Samui din Thailanda jpeg
foto mare shutterstock 1383751604 jpg
elevi evaluare nationala jpeg