Cel mai tânăr somelier din lume este un copil român. Părinții lui, singurii români cu o livadă de măslini în Creta
Într-o lume dominată de experți consacrați, un copil din Gherla reușește să impresioneze traineri și profesioniști internaționali. La 14 ani, David Filipas scrie istorie în gastronomia internațională, devenind cel mai tânăr somelier de ulei de măsline din lume. Talentele lui au fost recunoscute într-o competiție cu profesioniști din întreaga lume.

David a obținut o certificare de obicei rezervată profesioniștilor cu decenii de experiență și devine student al Școlii de Ulei de Măsline din Spania care finalizează programul intensiv pentru somelieri de ulei de măsline la Universitatea Politehnică din Valencia.
Împreună cu familia sa, sunt singurii românii care dețin o livadă de măslini în Creta.
Un copil în mijlocul profesioniștilor internaționali
David Filipas a obținut în acest weekend diploma de somelier de ulei de măsline de la Școala de Ulei de Măsline din Spania, la Valencia, devenind astfel cel mai tânăr somelier din lume, indiferent de domeniu.
Pentru comparație, cel mai tânăr somelier de vin are 24 de ani, iar cel de apă 29 de ani.
Programul a reunit peste 20 de profesioniști din întreaga lume, bucătari șefi, proprietari de livezi de măslini și antreprenori.
Examenul final, recunoscut pentru dificultatea sa, a testat capacitatea participanților de a identifica arome, texturi, defecte și calități ale uleiurilor premium.
David a fost singurul copil din sală și a obținut certificarea ESAO, recunoscută internațional și acreditată ISO 9001.

„Cine s-ar fi gândit că la 14 ani voi învăța să descriu gusturi și mirosuri cu o asemenea precizie? Prietenii mei vorbesc despre paste și shaorma, eu vorbesc despre aroma fructelor proaspete sau a ierbii tocate recent. Poate e începutul unei cariere, poate doar o frumoasă aventură. Dar am învățat că lumea trebuie gustată, nu doar văzută”, a spus David Filipas.
Singurii români cu o livadă de măslini în Creta
Împreună cu familia sa, David conduce D’Olive, singurul brand românesc de ulei de măsline premium care deține o livadă de măslini în Creta.
Fondată în 2020, compania importă și distribuie uleiuri 100% grecești extravirgin, obținute prin presare la rece din măsline Koroneiki recoltate manual.
În ultimul an, familia Filipas a achiziționat prima livadă proprie în regiunea Mesará, sudul insulei, o zonă fertilă, legendară și apreciată pentru uleiul extravirgin de calitate.
Grecia a devenit, în ultimii ani, o destinație preferată de români nu doar pentru vacanțe, ci și pentru investiții.
Atât pe insule, cât și pe continent, mii de europeni au achiziționat proprietăți de vacanță, atrași de prețurile accesibile și de avantajele fiscale. De altfel, în 2025, cererea pentru case în Grecia a crescut de 3 ori, fiind cea mai mare cerere imobiliară din istoria tării.
În Creta, de exemplu, o livadă matură de 1-2 hectare poate fi cumpărată cu sume între 40.000 și 100.000 de euro, în funcție de vârstă, soi și facilități precum accesul la drum și apă.

































