Comuna din România, cunoscută de puțini români, care va avea cel mai înalt pod suspendat din Europa. Aici trăiesc doar 2.476 de locuitori

În România, se construiește un pod de tip autostradă. Podul reprezintă capătul estic al autostrăzii Unirii (A8) Târgu-Mureș - Târgu-Neamț - Iași - Ungheni. Costurile sunt asigurate din fonduri europene, iar podul ar urma să fie gata până în 2026.

Pod Iași Foto: FB
Pod Iași Foto: FB

Un pod rutier de tip autostradă

Este vorba de un pod rutier de tip autostradă, cu o lungime de 261 de metri - în fapt, câte un pod cu două benzi pe fiecare sens de circulație - între comuna Ungheni, din județul Iași, și municipiul Ungheni din Republica Moldova, de pe cele două maluri ale râului Prut. Și încă de când a fost anunțat proiectul, inclusiv oficialii din Republica Moldova au fost încântați. „Este un moment istoric”, transmitea acum ceva timp președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

Costurile podului

A fost prilejul cu care câștigătorul licitației, Ness Proiect Europe, a semnat contractul de proiectare (șase luni) și execuție (18 luni) a noului pod cu reprezentanții Companiei Naționale de Drumuri și Autostrăzi din România (CNAIR).

Costurile podului sunt de 151,68 milioane de lei fără TVA - puțin peste 30 de milioane de euro. Costurile sunt asigurate din fonduri europene, iar podul ar urma să fie gata până în 2026, în funcție de momentul în care este dat ordinul de începere a lucrărilor. Deși marchează un moment important - în condițiile în care niciun pod rutier nou nu a fost deschis între cele două țări în ultimele decenii - proiectul pare a fi ușor paradoxal.

Termenul de finalizare 

Podul reprezintă capătul estic al autostrăzii Unirii (A8) Târgu-Mureș - Târgu-Neamț - Iași - Ungheni. Termenul de finalizare este, conform autorităților, anul 2030; sau chiar mai târziu, după cum subliniază unii specialiști în proiectele de infrastructură. În plus, pentru bucata de autostradă din județul Iași nu au fost încă demarate licitațiile.

Ce se va întâmpla după ce podul va fi gata? Va fi legat de rețeaua de drumuri județene din zonă. Din zona Iași, drumul național E85 merge spre Republica Moldova pe la vama Sculeni, la nord de Ungheni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și copiii lor  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
fructul zeilor la dăbuleni jpg
Nave ucrainene în portul Odesa FOTO Profimedia
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
problema pe care o rezolvă doar geniile jpg
istanbul unsplash1 jpeg
Manastirea Negru  Voda 7 of 11 jpg
ricin1 jpg
2 miscare 1 jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net