Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. Supriză mare vine de Anul Nou

Ultima actualizare:

Directorul general al ANM a explicat cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. Românii așteaptă ca zăpada să decoreze această bucată frumoasă a anului, dar, din păcate, veștile nu sunt prea grozave.

Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion
Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion

Atât de Crăciun, cât și de Revelion, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit la nivelul întregii ţări, iar ninsorile vor fi prezente doar la altitudini de peste 1.800 de metri, a declarat Elena Mateescu, director general al ANM.  

Cum va fi vremea de Crăciun

Vom avea o vreme mai caldă decât în mod obişnuit de la o zi la alta, astfel încât la sfârşitul acestei săptămâni şi de sărbătoarea Crăciunului temperaturile se vor situa frecvent, la scara întregii ţări, între 6 până la 14 grade Celsius, cu cele mai mari valori în partea de sud, sud-est, dar şi în partea de vest a ţării.

Din punct de vedere al cantităţilor de precipitaţii, probabilitatea de a se înregistra precipitaţii predominant sub formă de ninsoare este redusă. Ne aşteptăm la precipitaţii mixte, ploi şi lapoviţe, în zonele mai joase de relief.

În zona montană, probabilitatea este ridicată pentru lapoviţă şi ninsori, în special la altitudini mai mari de 1.800 de metri, unde şi intensificările de vânt vor fi unele susţinute, astfel încât senzaţia de rece va fi una semnificativă", a afirmat Mateescu, pentru Agerpres.  

Vremea în București

De Crăciun, Capitala are temperaturi de sfârșit de toamnă. Valorile termice vor ajunge la 12 grade Celsius în perioada Crăciunului, potrivit specialistului ANM.

În Bucureşti vor fi 12 grade, o valoare cu 7-8 grade peste ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar. Aşa cum menţionam pentru zona de sud, sud-est a ţării, chiar şi în zona Moldovei, valorile de temperaturi caracterizează o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cu diferenţe termice în jumătatea nordică.

La nivelul maximelor, temperaturile vor fi cuprinse între 6 până la cel mult 10 grade, în timp ce în jumătatea sudică vor fi frecvent valori între 10 până la 13-14 grade", a subliniat Elena Mateescu.

Cum va fi vremea de Revelion

În ceea ce priveşte vremea de Revelion, meteorologii estimează temperaturi mai călduroase în partea de vest şi de sud-est a ţării, unde termometrul va urca până la 13 grade. În Capitală vor fi 6-7 grade.

Chiar şi sărbătoarea trecerii dintre ani păstrează aceleaşi caracteristici în ceea ce priveşte evoluţia regimului de temperaturi, cel puţin pentru ziua de sâmbătă, 31 decembrie. Vorbim la nivelul maximelor de valori ce caracterizează o vreme mai caldă, în special în partea de vest, sud-est a ţării, unde acestea se vor situa frecvent între 10 până la 13 grade Celsius doar în Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei, în Moldova şi în Transilvania vor fi valori între 5 până la 8 grade, cu 6-7 grade în Capitală.

Duminică, pe 1 ianuarie 2023, minimele vor fi cuprinse între 0 până la 4-5 grade Celsius în regiunile extracarpatice, cele mai coborâte valori sub -5 grade Celsius fiind în depresiunile din estul Transilvaniei", a explicat directorul general al ANM.

Ultimii ani au adus cele mai călduroase ierni

Elena Mateescu a amintit că în ultimele trei ierni, Capitala nu a mai avut zăpadă în perioada sărbătorilor de iarnă. Totodată, aceasta a precizat că cele trei ierni sunt considerate în top 5 cele mai călduroase ierni din istoria măsurătorilor meteorologice din România.

Cel puţin ultimele trei ierni, considerate în top 5 cele mai călduroase ierni din istoria măsurătorilor meteorologice în ţara noastră, mă refer la iarna 2019/2020 pe locul 2, 2020/2021 pe locul 3 şi 2021/2022 pe locul 5, în aceste ultime trei ierni în Bucureşti nu am avut zăpadă în sărbătoarea Crăciunului.

Practic, iată că şi luna decembrie din acest an nu face excepţie, pentru că ultimele trei luni decembrie din anii menţionaţi - 2019, 2020, 2021 - au înregistrat abateri semnificative faţă de o lună decembrie tradiţională.

Şi în acest an, luna decembrie înregistrează o abatere termică la acest moment de 2,8 grade Celsius, situându-se în top 5 cele mai călduroase luni decembrie", a menţionat Elena Mateescu.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
bani jpeg
Cavoul Iuliei Hasdeu jpg
Regele Charles și Prințul William (2) jpg
Apple iPhone FOTO Shutterstock jpg
image png
image png
Injectie
mos craciun ciocolata pexels jpeg