Doza booster se va putea face după 4 luni, în România

#Coronavirus

Termenul minim pentru administrarea dozei booster de vaccin anti-COVID a fost redus de la 6 la 4 luni, a anunțat joi, într-o conferință de presă, medicul Valeriu Gheorghiță. Modificarea intră în vigoare de luni, 17 ianuarie.

image

S-a dovedit că două doze de vaccin nu ne mai protejează așa de bine în fața noii variante de COVID, Omicron, care a dezvoltat un număr atât de mare de mutații, încât poate eluda parțial răspunsul imun post-vaccinare și post-infecție. Schema completă de vaccinare oferă o eficacitate de doar 35%, însă doza booster crește protecția la 75%. În aceste condiții, tot mai multe state, precum Marea Britanie, Israel, Franța sau Italia, au redus la 3-4 luni termenul pentru vaccinarea cu a treia doză. După acest model, și România a luat decizia de a devansa termenul pentru administrarea salvatoarei doze booster. Modificarea intră în vigoare luni, 17 ianuarie.

Peste 2,1 milioane de români au făcut doza booster

„Decizia a fost luată deoarece datele științifice arată că protecția dată de vaccin scade după 4 luni de la schema inițială de vaccinare. Recomandarea fermă a CNCAV este de a se alege un vaccin pe bază de ARN mesager la doza booster”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță. În țara noastră, administrarea dozei booster a început la 28 septembrie anul trecut, la persoanele care au împlinit 6 luni de la schema completă. Până acum, 2.179.030 de persoane, inclusiv copii de peste 12 ani s-au vaccinat cu a treia doză.

Pe tot globul, însă, Omicron face ravagii. Spania a înregistrat în două săptămâni mai multe reinfectări cu COVID decât a făcut-o în aproape doi ani de pandemie. SUA a raportat chiar și 1,35 de milioane de cazuri într-o singură zi. Organizația Mondială a Sănătății apreciază că peste 50% dintre europeni ar putea să se infecteze cu varianta Omicron în următoarele 6-8 săptămâni. În disperare de cauză, Israelul a aprobat chiar și a patra doză de vaccin. Același lucru îl va face și Danemarca pentru cetățenii mai vulnerabili. Totuși, Agenția Europeană a Medicamentului are îndoieli cu privire la administrarea unei a patra doze de ser, precizând că nu există date suficiente care să susțină această abordare.

image
image
image
image
image
image
statuie jpg
Tuse jpg
money 3115981 1280 jpg
image png
tesla jpg
calendar ortodox 2021 22 februarie aflarea sfintelor moaste din evghenia png
vasile certezanu jpeg
casatorie creier jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net