Dr. Emilian Popovici: ┬źNu se ┼čtie ce este cu sindromul long-COVID dup─â infectare┬╗

17 ianuarie 2022

Prof.dr. Emilian Popovici, vicepre┼čedintele Societ─â┼úii Rom├óne de Epidemiologie, a explicat, ├«ntr-un interviu pentru ÔÇ×Adev─ârulÔÇŁ, de ce ar trebui s─â r─âm├ónem pruden┼úi ├«n fa┼úa Omicron, variant─â considerat─â mai bl├ónd─â dec├ót Delta. Specialistul estimeaz─â c─â, la ├«nceputul lui aprilie, vom sc─âpa ┼či din valul 5 al pandemiei.

image

Estima┼úi c─â pe viitor acest vaccin anti-COVID va deveni anual, precum cel de grip─â?    

Ar fi foarte de dorit ├«n momentul ├«n care aceast─â evolu┼úie va trece din forma pandemic─â ├«n forma endemic─â ÔÇô ceea ce nu se va ├«nt├ómpla peste noapte. Ca s─â ajungem ├«n forma de manifestare endemic─â trebuie ca la nivelul ├«ntregii lumi s─â nu mai existe manifest─âri epidemice semnificative sau cu poten┼úial de r─âsp├óndire.

Asta ce ├«nseamn─â?   

C─â trecem de la valurile epidemice la o manifestare cu un num─âr de cazuri semnificativ mai redus, dar constant cumva ├«n timp, f─âr─â v├órfuri. Asta ├«nseamn─â trecerea ├«n endemie. ┼×i atunci, ├«n momentul ├«n care infec┼úia se va endemiza, o vaccinare sezonier─â adaptat─â variantelor circulante la acea dat─â va fi ceva similar cu vaccinarea gripal─â. C─â ┼či vaccinarea gripal─â este adaptat─â an de an la variantele circulante pentru anul respectiv.

Trebuie să rămânem prudenţi până aflăm toate aceste răspunsuri?

Da, acesta este ├«ndemnul meu. Oamenii s─â priveasc─â situa┼úia aceasta a valului 5 cu ├«n┼úelepciune, cu pruden┼ú─â, s─â respecte m─âsurile nu pentru c─â o spun autorit─â┼úile, ci pentru a-┼či proteja s─ân─âtatea. Pentru c─â nu se ┼čtie ce este cu sindromul long-COVID dup─â infec┼úia cu Omicron, nu po┼úi s─â ┼čtii dac─â e┼čti ├«n acel procent ÔÇô mai mic, e adev─ârat ÔÇô de persoane care fac o evolu┼úie clinic─â grav─â, ┼či apoi, hai s─â ne g├óndim la perspectiva asta a acalmiei epidemice. Dac─â ┼čtii c─â dac─â treci de valul acesta via┼úa va reveni aproape de normal, de ce s─â nu te bucuri de ea ┼či s─â ai un sindrom long-COVID? C─â nu e pu┼úin lucru s─â ai acalmia asta p├ón─â ├«n toamn─â-iarn─â.

image
dr. Emilian Popovici

C├ónd ar urma s─â fie v├órful acestui val 5?    

Cei de la OMS au spus c─â ├«n 6-8 s─âpt─âm├óni, jum─âtate din popula┼úia Europei se va infecta cu Omicron. Deci, ce ├«nseamn─â asta? C─â valul acesta 5 mai dureaz─â la nivelul Europei de Vest ÔÇô pentru c─â ei la asta se refereau ÔÇô ├«nc─â 6-8 s─âpt─âm├óni. La noi, mai ad─âug─âm clasicele dou─â s─âpt─âm├óni ┼či ajungem la 8-10 s─âpt─âm├óni, pentru c─â la noi lucrurile ajung mai t├órziu. Deci, februarie, martie. S─â zicem ├«nceput de aprilie va fi finalul de val, probabil.

Nici acum num─ârul de infec┼úii nu e mare, comparativ cu vestul Europei. Noi avem 10.000 pe zi, al┼úii 100.000 sau mai mult.   

Dar c├óte test─âri avem noi? Pentru c─â francezii au peste 300.000 de cazuri la un milion de test─âri. Noi avem 10.000 de cazuri pentru c─â facem 30.000 de test─âri sau 40.000. ┼×i dac─â nu faci mai multe test─âri, nu vei avea mai multe infec┼úii. Noi trebuie s─â ne orient─âm dup─â spitale. Asta am spus-o ┼či ├«n valul 4. C├ót timp cazurile ├«n TI cresc, ├«nseamn─â c─â cre┼čte num─ârul de infec┼úii. Pentru c─â infec┼úia cu Delta a generat constant cam acela┼či procent de forme grave. ┼×i, implicit, acela┼či num─âr de decese. ├Än momentul ├«n care TI s-a umplut ┼či au ├«nceput s─â interneze cazurile de TI pe sec┼úii, n-ai mai putut s─â te orientezi dup─â acest indicator. Acum indicatorul acesta este iar─â┼či mai pu┼úin relevant sub raportul aprecierii cre┼čterii num─ârului de infec┼úii, pentru c─â Omicron genereaz─â forme u┼čoare ┼či forme medii care nu ajung at├ót de frecvent la TI.     

Perioada de acalmie este condi┼úionat─â de ceva?   

De neapari┼úia unei variante ┼či mai transmisibile dec├ót Omicron. Nu ne dorim, dar posibilitatea exist─â. Cine o exclude ├«nseamn─â c─â de┼úine vreun control asupra variantelor virale. Pentru c─â mai e o problem─â: Omicron n-a ap─ârut din Delta ca o variant─â mai bl├ónd─â. Ci a ap─ârut dintr-o ├«nt├ómplare. Virusul infecteaz─â, se replic─â, face gre┼čeli ┼či genereaz─â noi muta┼úii ┼či noi variante. Aceasta ├«nseamn─â c─â varianta Omicron care infecteaz─â enorm genereaz─â apari┼úia de gre┼čeli, de muta┼úii, de noi variante. Deci, vede┼úi c├ót de ├«ncurcat─â e treaba? Nu e o bucurie faptul c─â mul┼úi se infecteaz─â a┼ča cum cred unii, c─â se imunizeaz─â natural ┼či c─â sc─âp─âm de pandemie. Ei uit─â c─â cu c├ót cre┼čte num─ârul de infec┼úii cre┼čte ┼či riscul de apari┼úie de noi variante. S─â sper─âm c─â nu apare vreo variant─â mai cu necaz.

Citește interviul integral pe www.adevarul.ro

irina tanase 13 jpg
andre JPG
anamaria prodan portret 0 jpeg
00032 jpg
Pensionari din România jpg
banica vicoveanca jpeg
crbl  2 (2) jpg
cris ciobanasu vlad gherman png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
4 carmen iohannis rochie scumpa 3 jpg jpeg
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg
bone ferenc criminal bihor motiv crima 770454 webp
telefon jpeg
shaorma jpeg
Pensionari din România jpg