Dumitru Prunariu împlinește 67 de ani. La mulți ani!

image
Dumitru Dorin Prunariu împlinește 67 de ani. În prezent, este general-locotenent în rezervă. Respect!FOTO: Facebook

Ne mândrim cu Dumitru Prunariu. Avea 29 de ani când a fost selectat pentru a zbura în Cosmos. Este primul român cu această performanță extraordinară, dar și singurul român care a fost în spațiu. Astăzi, 27 septembrie, împlinește 67 de ani. La mulți ani!

De profesie inginer aeronautic, Dumitru Prunariu a fost selectat să participe la misiunea Soiuz 40. A petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Astăzi, 27 septembrie, Dumitru Dorin Prunariu împlinește 67 de ani. În prezent, este general-locotenent în rezervă. Respect!

Dumitru Prunariu, biografia

Dumitru Dorin prunariu s-a născut la Brașov, la 27 septembrie 1952. Tatăl său era de profesie inginer, iar mama a fost cadru didactic.

”De mic copil mi-am dorit să zbor. Închideam ochii şi simţeam că plutesc peste munţi, văi, descopeream lumi noi. M-au fascinat întotdeauna abisul albastru, înălţimile infinite. În final, am ajuns să zbor în Cosmos. Visele împlinite sunt ca un cerc de lumină pe trunchiul vieţii, o iradiere benefică. În Cosmos, universul tău apropiat nu mai este reprezentat de casă, stradă, vecini, ci de însăşi planeta natală. Pământul, pe lângă dimensiunea fizică pe care o poţi aprecia direct, la adevărata ei valoare şi măreţie, are şi o puternică dimensiune morală. Dintr-un zbor cosmic te întorci mult mai stăpân pe tine, mai matur, mai apropiat de oameni şi de natură, cu o viziune mult mai globală a fenomenelor şi activităţilor terestre. Cu toate că nu eşti singur în aparatul de zbor, singurătatea, acolo sus, e destul de puternică. Te simţi dintr-o dată rupt de ambientul tău natural, în care te-ai născut şi dezvoltat”, a declarat Dumitru Prunariu, într-un interviu.

A început să construiască modele și planoare, visând să devină constructor de avioane. A absolvit Facultatea de Inginerie Aerospațială de la Politehnica București în anul 1976. În anul 1974 (la 22 de ani), s-a căsătorit cu Crina Rodica Prunariu, colegă de facultate, cu care are doi băieți, Radu Cătălin și Ovidiu-Daniel.

La 29 de ani avea să devină al 103-lea pământean care a ajuns în Cosmos.

Dimitru Prunariu, primul român în Cosmos

A fost liniște pe străzi în ziua de 14 mai 1981. Toți românii așteptau în case noutăți despre Dumitru Prunariu care trebuia să zboare în Cosmos. De atunci au trecut 38 de ani și nici un alt cosmonaut din țara noastră nu a mai fost în spațiul cosmic.

image
La 29 de ani, Dumitru Prunariu avea să devină al 103-lea pământean care a ajuns în Cosmos

În 1977, au început să se facă selecții pentru programul de zbor Intercosmos, inițiat de URSS și adresat și celorlalte țări comuniste. Au fost 150 de candidați, din care la un moment dat au rămas trei, iar după alți trei ani de pregătire sovieticii l-au ales pe Dumitru Prunariu. Românul urma să facă echipă cu Leonid Popov, cosmonaut sovietic.

Spre seara zilei de 14 mai1981, un autobuz special i-a adus pe cei doi cosmonauţi, echipaţi pentru zbor, către Platforma 17 de la cosmodromul Baikonur: colonelul sovietic Leonid Popov, comandantul echipajului, cel care cu un an în urmă realizase recordul de durată în spaţiul extraterestru de 185 de zile, şi locotenentul major inginer Dumitru Prunariu, inginer de bord si cosmonaut cercetator. Cu două ore înainte de start echipajul a ocupat poziţia de lansare în capsula navei cosmice aflată în vârful rachetei purtătoare, efectuând până la lansarea propriu-zisă o serie de teste ale aparaturii şi sistemelor navei. La ora 20 16’ 38” (ora Bucureştiului), nava cosmică Soiuz 40 a fost lansată, fără probleme.

Dumitru Prunariu, aproape opt zile în Cosmos

Cei doi au petrecut șapte zile pe stația orbitală Saliut 6, unde s-au făcut mai multe experimente științifice.

Revenirea a avut loc vineri, 22 mai 1981, la ora 16.58, ora României, în condiții normale.

Descriind momentele de imediat după aterizare, Prunariu relatează: ”Trecerea la greutatea normală a fost cumplită. Mă trezesc luat pe sus de patru membri ai echipei de căutare-salvare şi sunt aşezat lângă Popov pe un şezlong. Am impresia că sunt de plumb şi că pământul se clatină sub mine. La cinci minute după Cosmos, ca o mângâiere, aud vorbindu-se româneşte“, mărturisea cosmonautul, lui Alexandru Stark, reporterul român acreditat să relateze evenimentul.

Cariera lui Dumitru Prunariu a fost de excepție. A fost pe rând șef al Aviației civile Române, președintele Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă și încă multe altele. În prezent, are 65 de ani și are gradul de general-locotenent în rezervă.

Sursa: ”La cinci minute după Cosmos”, Dumitru Prunariu și Alexandru Stark, Editura Militară, 1982.

Citește și:

38 de ani de la zborul primului român în spațiu. Dumitru Dediu – cosmonautul uitat

Dumitru Prunariu, ambasador ONU pentru ariile naturale protejate din Carpaţi

george simion port popular jpg
Andreea Banica (foto Facebook) jpg
Lucile Randon
cristi borcea valentina pelinel milan jpeg
tonciu prodan reghe jpeg
laura cosoi jpg
silviu silvius prigoana jpeg
amber heard atunci vs acum jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 26 iunie sf david tesalonic png
silviu silvius prigoana jpeg
E bine în parc, păcat că sunt atâţia ţânţari! jpeg
Lucile Randon
lacul techirghiol apa roz explicatie fenomen constanta 775659 webp
soție george simion jpeg