Eiswein sau „vinul de gheață" se face în România. Licoarea l-a cucerit și pe Papa Francisc
Eiswein sau vinul de gheaţă este licoarea delicioasă comandată, în fiecare an, la Vatican şi are mare succes în lume, din Statele Unite până în Japonia. Este vorba despre un produs unic românesc, un vin dulce, foarte aromat.
Eiswein sau "Vinul de Gheață", produs românesc
Eiswein sau "Vinul de Gheață" este un produs unic românesc, care a ajuns să fie la mare căutare în Europa și peste ocean, datorită gustului cu totul deosebit. Produs de SC Jidvei SRL, acest vin este dulce și foarte aromat, având un gust pe măsura eforturilor depuse pentru obținerea lui, scrie Antena3 CNN.ro.
Cum este realizată băutura
"Vinul de Gheață" este un deliciu, o băutură dulce, aromată, produsă în cantități mici deoarece este realizată din strugurii de pe rod care au trecut prin primul îngheț al iernii. Ice wine se produce doar în condiții speciale, pe timp de iarnă cu vreme rece, de îngheț.
Din acest motiv, realizarea lui nu este foarte ușoară pentru că, pe de o parte, există riscul ca strugurii să se strice înainte de lăsarea înghețului și să nu mai poată fi folosiți, fiind lăsați pe rod deja de destul de mult timp de la momentul normal de cules sau, pe de altă parte, momentul potrivit pentru cules, având nevoie de resursele necesare.
Încă de pe vremea romanilor se producea vinul de gheață
Istoric, există indicii că încă de pe vremea romanilor se producea și consuma vinul de gheață. Mult mai concret, la începutul anilor 1800 există o documentare pentru o recoltă dintr-o zonă a Germaniei unde, într-o iarnă grea, viticultorii au lăsat strugurii pe rod pentru a fi consumați ca hrană pentru animale. Ei au descoperit că acești struguri, deși înghețați, produc un must foarte dulce, must pe care l-au transformat apoi în ice wine.
Vinul îl cucerise și pe Papa Francisc
Vinul rar l-a cucerit şi pe Papa Francisc. În timpul vizitel la Blaj din anul 2018, l-a savurat din potirul său. De atunci, în fiecare an, în preajma sărbătorilor pascale, Vaticanul comandă vinul de gheaţă românesc.