El e îngerul copiilor sărmani şi al bătrânilor singuri: „Am considerat că trebuie să mă implic”

Suflet nobil! Părintele Cătălin Radu are grijă ca micuţii sărmani din Suceveni, comuna gălăţeană în care slujeşte, să nu ducă lipsă de haine, rechizite şi alimente. Şi familiile nevoiaşe, dar şi bătrânii sunt mereu în atenţia părintelui, scrie adevarul.ro. Când vârstnicii au nevoie, preotul le cumpără medicamentele vitale.

Părintele Cătălin Radu, mereu aproape de enoriaşii din Suceveni. Fotografii: Arhivă personală
Părintele Cătălin Radu, mereu aproape de enoriaşii din Suceveni. Fotografii: Arhivă personală

Cătălin Radu (37 de ani) e preot paroh la biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din comuna Suceveni. De cinci ani, părintele face naveta aproape zilnic între Galaţi şi localitatea în care slujeşte. Lumea îl îndrăgeşte mult, ca urmare a numeroaselor acte de caritate şi a ajutorului oferit enoriaşilor. Nu de puţine ori, preotul a plecat de la Galaţi ca să le cumpere sătenilor săraci, din banii săi, medicamentele necesare. Cu ajutorul unor oameni generoşi, Cătălin Radu le-a luat lemne de foc bătrânilor care duceau lipsă. ­

„I-am rugat pe enoriaşi să mă anunţe imediat dacă au o problemă medicală”, povesteşte părintele. „Când vine vorba despre sănătate, nu ne uităm la bani. Sunt oameni în vârstă care, din ruşine şi din smerenie, nu spun că au nevoie de medicamente. Mă macină lucrul acesta, întrucât nu mă contactează, ca să pot face mai mult pentru ei”.

Preotul mărturiseşte că, de multe ori, îşi calcă pe ruşine şi vorbeşte cu oamenii care au o stare materială mai bună, ca să le ceară ajutorul pentru copiii neajutoraţi din parohie, dar şi pentru familiile nevoiaşe şi pentru bătrânii singuri.

În fiecare an, Cătălin Radu cumpără haine şi încălţăminte pentru zeci de copii sărmani din comună, dar şi ghiozdane, rechizite şi mâncare, atât din donaţii, cât şi din banii primiţi de parohie.

Pachete consistente cu alimente ajung şi la familiile cu mai mulţi prichindei şi la bătrânii singuri.

Ghiozdane şi rechizite pentru puştii nevoiaşi
Ghiozdane şi rechizite pentru puştii nevoiaşi

„Am considerat că trebuie să mă implic mai mult în viaţa enoriaşilor, nu doar prin slujbe şi vizite la domiciliu, ci şi prin lucruri concrete. Oamenilor poţi să le vorbeşti ore în şir, dar dacă nu îi ajuţi cu problemele lor sau dacă nu empatizezi cu ei când au nevoie, nu ai făcut prea multe”, consideră preotul.

„Nu vreau să fiu lăuda”

Anul trecut, unui tânăr din Suceveni, tată a doi copii, i-a ars casa, iar parohul i-a sărit imediat în ajutor.

A vorbit cu oamenii din sat, iar din banii strânşi, bărbatul a izbutit să-şi construiască un nou acoperiş şi a renovat două dintre camere.

O rudă din Marea Britanie i-a trimis recent preotului 16.000 de lei, cu care a cumpărat hai­ne şi dulciuri pentru toţi puştii din sat. De Crăciun, printr-un parteneriat cu o parohie din Liverpool (Anglia), Cătălin Radu le-a cumpărat îmbrăcăminte copiilor cu vârsta între un an şi 8 ani. În toate demersurile sale, preotul este motivat de dragostea şi de implicarea oamenilor, astfel că şi-a propus să facă şi mai mult bine.

 „Nu vreau să fiu lăudat, e suficient doar să mă pomenească în rugăciunile lor. Copiii pe care îi ajut astăzi să îşi aducă aminte şi de mine, când vor fi mari şi aşezaţi la casele lor” - este dorinţa parohului.

«Ne îmbrăcăm în straie populare şi colindăm»

Părintele din Suceveni a reuşit să convingă un grup de tineri din sat să menţină vii tradiţiile româneşti, pornind de la încondeiatul ouălor de Paşte şi până la mersul cu pluguşorul de Anul Nou.

Alături de tineri, în biserica din sat
Alături de tineri, în biserica din sat

„Colindăm oamenii în vârstă şi singuri. Le trecem pragul casei şi îi colindăm, dar şi pe ceilalţi enoriaşi care ne primesc. Ne îmbrăcăm în costume populare şi cu bicele, buhaiul, cornul şi clopoţeii umblăm prin sat, ca să nu se piardă tradiţiile”, încheie Cătălin Radu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
cimitir catolic bellu jpg
pensie jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
omar bin omran jpg
grecia xinomavro jpg
cetatea de refugiu saschiz jpg
neurochirurgul vlad ciurea jpeg
bloc apartamente FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net