Jurnalistă rusă, rănită de un obuz pe frontul de la Soledar

Anastasia Ielsukova, corespondent militar rus pentru publicația Readovka, a fost grav rănită, pe 20 ianuarie, în timp ce se afla în Soledar. Înregistrarea șocantă a momentului loviturii de care sunt acuzați ucrainenii a fost difuzată de Readovka și preluată de canalul de Telegram Ucraina 365. 

Jurnalista rusă Anastasia Ielsukova rănită de un obuz în Soledar
Ultima imagine cu Anastasia Ielsukova înainte să fie rănită de un obuz în Soledar.Foto:Captură video

Anastasia relata de pe frontul din Soledar alături de un grup mai numeros de jurnaliști, în care erau reprezentanți ai postului armatei, TV Zvezda, și de la postul de stat Canal 1, relatează agenția RBC. Ziariștii erau însoțiți de unități de mercenari Wagner, aceștia ocupându-se și de evacuarea imediată a Anastasiei.  

În înregistrarea video a incidentului, Yelsukova poate fi văzută uitându-se fix în cameră în timp ce spune: „Este un schimb de focuri chiar lângă noi”. Înregistrarea video este întreruptă brusc și se aud vaietele de durere ale jurnalistei Yelsukova care strigă: „Ajutați-mă! La naiba”.  Ea a fost rapid preluată și tratată de personalul medical care lucrează pentru Grupul Wagner, potrivit șefului Evgheni Prigozhin. 

Ce spun colegii jurnalistei rănite 

„Corespondentul nostru de război a fost grav rănit la picior, la Soledar, în timp ce se deplasa în oraș împreună cu un grup de jurnaliști. Toți au fost sub foc, dar, din păcate, ea nu a avut șansă și a fost lovită de mai multe schije”, a transmis portalul proguvernamental Readovka  

Grav rănită la șold și la genunchi, „care i-a fost zdrobit”, jurnalista a fost transportată la Spitalul Republican din Pervomaisk. Ielsukova a fost operată și este într-o stare stabilă, au precizat reprezentanții Readovka.

Rănirea jurnalistei, anunțată de șeful mercenarilor Wagner 

Conform libertatea.ro, originară din Luhansk, Anastasia Ielsukova este șefa secției de informații militare la Readovka. Ea relatează de pe front de la începutul războiului. Cazul jurnalistei rănite a fost relatat și de canalul de Telegram al serviciului de presă al fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin. 

„La ora 10:40, în timp ce se afla în clădirea gării Sol, Anastasia Ielsukova și grupul de securitate al PMC Wagner au intrat sub focul de mortar inamic. Anastasia a primit imediat asistență medicală. A fost evacuată, după care a fost operată la spitalul de primă linie al PMC Wagner. În acest moment, viața ei nu este în pericol. Potrivit angajaților grupului de escortă, Anastasia s-a comportat calm și curajos“.  

Orașul Soledar, scena celor mai cumplite bătălii de pe frontul din Ucraina

Din perspectivă militară Soledar este important mai ales din pricina poziţiei sale geografice. Oraşul se află la doar 15-18 kilometri depărtare de Bahmut, în direcţia nord-est. Ambele oraşe sunt supuse bombardamentelor de la invazia rusă, în februarie 2022.

Din vara lui 2022, forţele ruse, mai ales mercenarii "Grupului Wagner", o armată de mercenari, încearcă să cucerească oraşul Bahmut. Mai întâi au înaintat foarte încet, dar de la începutul lunii ianuarie situaţia s-a schimbat complet. Dacă forţele ucrainene vor pierde oraşul Soledar, primejdia încercuirii oraşului Bahmut va creşte substanţial.

Soledar este cunoscut la nivel mondial din pricina minelor sale de sare. Sarea pentru gătit se extrage de acolo din secolul al XIX-lea, din timpul Imperiului Ţarist. Întreprinderea "Artemsil" din Soledar a acoperit mai bine de 90 la sută din necesarul de sare al Ucrainei, care acum trebuie importată

A fost declarat oraş în anul 1965, cu denumirea de Karl-Liebknechtivsk, în onoarea unui cofondator al Partidului Comunist din Germania Din 1991 oraşul a revenit la vechea sa denumire, Soledar, un cuvânt compus care înseamnă pe ruseşte "sare" şi "cadou".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net