Mii de oameni au aprins lumânări în memoria lui Mihai Șora, în fața Muzeului Antipa din București. Imagini emoționante

Vestea morții lui Mihai Șora a stârnit un val de emoție, iar mii de oameni, de la tineri la vârstnici, au vrut să meargă să-i transmită un gând bun de despărțire. Au făcut asta duminică, de dimineață până seara, când s-au adunat în fața girafei de la muzeul Grigore Antipa din București, locul de întâlnire al participanților la protestele anticorupție din Piața Victoriei, de la care Mihai Șora era nelipsit. Oamenii au mers cu flori și au aprins lumânări. 

Omagiu adus lui Mihai Șora, în piața Victoriei Foto: Inquam Photos
Omagiu adus lui Mihai Șora, în piața Victoriei Foto: Inquam Photos

Mihai Șora, filosoful și eseistul român, a încetat din viață, sâmbătă, la vârsta de 106 ani. Decesul a fost anunțat chiar pe contul său de Facebook.

Filosoful va fi înmormântat marţi

Cei care vor să își ia rămas bun de la Mihai Șora pot face acest lucru de luni, de la ora 21.00 și până marți la prânz, la Biserica Albă de pe Calea Victoriei sau „biserica inimii mele”, așa cum îi spunea el.

Cine a fost Mihai Șora

Mihai Șora s-a născut în 1916, în satul Ianova din Timiș, atunci când România, așa cum o știm acum, nu exista. Mihai Șora (2018): „Sunt contemporan cu țara mea. M-am născut cvasi odată cu ea și am mers împreună cu ea, pas cu pas, de-a lungul întregii mele vieți".

A prins, pe rând, monarhia, nașterea și căderea comunismului în România, și democrația. Pentru care a luptat cu toată îndârjirea. A devenit o figură emblematică în Piața Victoriei, acolo unde, în ultimii ani, s-au dus luptele societății civile pentru adevăr. Și a dat curaj miilor de suflete cu care a strigat la unison pentru dreptate. „Nu pot să nu protestez. Şi mă simt solidar cu protestul lor, care este şi protestul meu. Vreau ca această ţară să fie condusă în aşa fel încât interesele majorităţii, ca să nu spun unanimităţii cetățenilor, să fie respectate şi realizate". 

Mihai Șora, filosof și eseist, s-a născut pe 7 noiembrie 1916, a fost căsătorit de două ori și are trei copii din prima căsătorie. În 2014, la vârsta de 98 de ani, s-a recăsătorit cu scriitoarea Luiza Palanciuc-Șora.

Pagina sa de Facebook avea peste 280.000 de urmăritori și a ajuns repede să fie foarte iubit de toate generațiile, îndeosebi de cei tineri. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
Card bancar plată cu cardul FOTO Shutterstock jpg
Printul Paul Lambrino de Romania si Printesa Lia (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net