Misterul pozelor din aparatul foto vechi de 40 de ani: „Am reuşit să scanez filmele şi postez aceste imagini”

Surpriză în alb-negru! O artistă din Alba Iulia a cumpărat recent, de la o consignaţie din oraş, un aparat de fotografiat mai vechi de 40 de ani. În interiorul acestuia, ea a găsit două filme developate, iar acum încearcă să descopere cine sunt personajele care apar în pozele din anii ‘70-‘80, scrie adevarul.ro.

2023 - Aparatul foto Lubitel - 2,  cumpărat de la o consignaţie,  conţinea două filme  developate
2023 - Aparatul foto Lubitel - 2, cumpărat de la o consignaţie, conţinea două filme developate

Misiune complicată! „Am cumpărat acest aparat foto pe format lat, Lubitel II, de la Consignaţia Chilipir”, a povestit artista Ioana Ciolea, pe contul său de Facebook.

„Înăuntru erau două filme developate, Orwo alb-negru, şi pe ele erau trecute inscripţia Făgăraş şi nişte numere. Am reuşit să scanez filmele şi postez aceste imagini, în ideea că poate, undeva, în universul ăsta digital, cineva poate recunoaşte ceva - ori oamenii, ori locul”, a mai postat ea.

„Domnii din imagini au fost colegi la CFR”

Fotografiile vechi, din anii ‘70-‘80, surprind o mamă împreună cu fiica ei şi câţiva bărbaţi aflaţi la o mică petrecere, cu bere şi mâncare. Într-un comentariu la postarea Ioanei Ciolea, o femeie susţine că fotografiile ar fi fost realizate în oraşul Zlatna (Alba), iar printre persoanele care apar în imagini se numără şi tatăl ei. Aceasta susţine că fotografiile au fost realizate în anul 1978.

1978 - O bere la sticlă, o tocană la ceaun şi multă voie bună. Fotografii: Facebook / Ioana Ciolea
1978 - O bere la sticlă, o tocană la ceaun şi multă voie bună. Fotografii: Facebook / Ioana Ciolea

Artista - fotograf a mai primit mesaje în care diferite persoane şi-au recunoscut rudele în fotografii, potrivit alba24.ro.

Posibil ca pozele să fie făcute la Feneş, Zlatna, iar domnii care apar au fost colegi la CFR. Există un domn Făgărăşan, care era şef de gară (bănuiesc că el a făcut fotografiile). Am primit mai multe mesaje în care lumea şi-a recunoscut un bunic, un străbunic şi un unchi. Despre fetiţă mi-a scris cineva că e născută în 1975 şi că familia e din Zlatna”, a completat Ioana pe Facebook.

Considerate camere de jucărie

Aparatul foto Lubitel - 2 a fost produs în Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), de GOMZ / Lomo, din 1954 până în 1980. În limba rusă, Lubitel înseamnă „Amator”. Aceste dispozitive foto erau adesea considerate camere de jucărie, din cauza preţului lor scăzut, a construcţiei din bachelită şi a calităţii scăzute. Cu toate acestea, fotografii amatori izbuteau să obţină imagini foarte bune, chiar dacă uneori aparatul mai dădea şi „rateuri”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
florin piersic facebook jpg
image
image
image
image
image
image
mancare de tip fast food jpg
Alegeri FOTO Shutterstock jpg
alegerile europarlamentare jpg
tractor fermier pesticide tratament shutterstock 2243080773 jpg
canicula caldura furtuna vertizare foto shutterstock
Thailanda pixabay jpg
otet de mere jpg
dali
image
actualitate.net
image
actualitate.net