Papirusul secret, care a fost ignorat zeci de ani, ascundea un mister incredibil. Ce ar scrie pe învelișul de pânză

Ultima actualizare:

În anul 1867, o mumie egipteană este donată Muzeului de Arheologie din Zagreb, însă proprietarul inițial nu observase că pe materialul în care fusese înfășurată mumia era un mesaj extraordinar! Iar odată ajunsă în posesia muzeului, vor mai trece încă 2 decenii până când experții vor reuși să își dea seama în ce limbă enigmatică era scris, de fapt, mesajul secret de pe așa numita Liber Linteus, Cartea de In.

Etruscii au dominat mari părți din Italia, înainte de ascensiunea romanilor / foto: Wikipedia
Etruscii au dominat mari părți din Italia, înainte de ascensiunea romanilor / foto: Wikipedia

O descoperire uimitoare din Egiptul Antic a rămas neobservată vreme de decenii întregi, iar chiar și în ziua de astăzi, textul exact de pe așa numita Liber Linteus, adică Cartea de In, nu poate fi tradus în totalitate. Mai precis, este vorba despre un text enigmatic scris pe materialul textil în care fusese înfășurată mumia egipteană a unei femei. De abia la finalul secolului XIX, experții au reușit să își dea seama că acest text uluitor era scris în limba etruscă, care nici azi nu este înțeleasă în totalitate.

Povestea acestui artefact uimitor începe în anul 1848, atunci când un oficial croat din Cancelaria regală a Austro-Ungariei demisionează din funcția sa și decide să meargă în Egipt, țară pentru care avea o fascinație profundă. Acolo, în Alexandria, el cumpără, drept suvenir, mumia antică a unei femei simple, fără să sesizeze că materialul în care era înfășurată avea înscris un întreg text de-a lungul său.

Croatul a desfăcut pânză și a așezat mumia într-o vitrină, însă a avut inspirația să păstreze și materialul. În cele din urmă, după moartea croatului, fratele acestuia donează mumia Muzeului de Arheologie din Zagreb, unde textul rămâne ignorat.

Cartea de In era scrisă în limba etruscă

Mumia a fost cumpărat drept suvenir, din Alexandria / foto: Wikipedia
Mumia a fost cumpărat drept suvenir, din Alexandria / foto: Wikipedia

La muzeu, renumitul egiptolog german Heinrich Brugsch vede că sunt cuvinte scrise pe pânză, însă presupune că sunt hieroglife egiptene, așa că le ignoră. De abia peste 2 decenii, în anul 1891, un egiptolog austriac, Jakob Krall, își dă seama că literele nu erau nici hieroglife, nici în limba coptă, ci aparțineau etruscilor!

Etruscii au fost o populație enigmatică din centrul și nordul Italiei, care a dispărut odată cu expansiunea romanilor în zonă. Deocamdată, rămâne un mister cum a ajuns această pânză în Egipt, mai ales că se știe clar că mumia în sine aparținea unei femei egiptene.

Liber Linteus, Cartea de In, cum a fost numit materialul, nu a fost descifrat în totalitate, însă se presupune că ar fi un calendar ce menționează sărbătorile etruscilor, de pe parcursul unui an.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net