O veche tradiție de pe meleagurile trovanților la pomana porcului: Foile cu lapte şi afumătură
Comuna Bozioru din judeţul Buzău, unde se curbează Carpaţii, ascunde probabil cel mai spectaculos relief format din trovanţi, stânci cu forme bizare cunoscute şi sub numele de „pietre vii". Cei mai reprezentativi, cunoscuţi şi accesibili trovanţi din judeţul Buzău sunt „Babele" de la Ulmet. Aici, pe meleagurile trovanţilor, în preajma Crăciunului, se prepară pomana porcului, o masă cu preparate pregătite în tuci cu untură, dar şi foi cu lapte şi afumătură, un preparat tradițional care se găsește doar în comuna Bozioru.

Foile cu lapte, tradiția de la pomana porcului
În comuna Bozioru, județul Buzău, în preajma Crăciunului se prepară pomana porcului, o masă tradițională la care sunt invitați toți cei care au participat la sacrificarea porcului. Carnea afumată se pregătește folosind lemn de prun, care îi dă culoare și frăgezime, iar condimentele locale, precum usturoiul și cimbrul specific Boziorului, îi adaugă savoare.
„Înainte de Crăciun, imediat după tăiatul porcului, se face pomana porcului. Se ia carnea, se pune la prăjit şi asta este pomana porcului pentru cei care participă la tăiatul porcului şi la băgatul porcului în casă, cum spunem noi.
De Crăciun, pregătim din porc celelalte produse, caltaboş, lebăr, tobă şi sarmale, plus acriturile, varza acră sau murături. La pomana porcului avem, pe lângă carne, şi mămăliguţă.
Foile cu lapte la noi reprezintă o mâncare frecventă. Pot fi folosite foile de sfeclă, lobodă albă, cele de urzică, inclusiv ştevie sau, pe timp de iarnă, lăptucica, o plantă care nu degeră şi poate creşte sub zăpadă, explică ghidul local Andrei Drăgnescu, scrie Agerpres.
În trecut, fiecare gospodărie deținea animale, precum vaci și oi, iar laptele obținut era folosit pentru a prepara unt, brânză și jintiță. Aceasta din urmă, ușor acrișoară, era adăugată în foile cu lapte, conferindu-le gustul caracteristic. Laptele era folosit și în alte preparate tradiționale, precum varza cu lapte, cartofii cu lapte sau lubenele cu lapte.
Cum se prepară foile cu lapte
Nu se cunoaşte un moment anume când localnicii au început să prepare foile cu lapte, în schimb, preparatul a fost transmis din generaţie în generaţie.
Reţeta nu este complicată, iar timpul de preparare depăşeşte puţin peste 30 de minute. Un preparat pe cât de hrănitor şi bogat la prima vedere, pe atât de uşor şi răcoritor.
„Foile se pun la fiert şi apoi se toacă. Acesta ar fi primul pas când pregăteşti foile. După aceea tăiem ceapa verde, o punem la călit în ulei sau în untură, tocăm mărar şi le călim împreună.
Adăugăm după aceea foile şi le potrivim de sare. Se pune apoi laptele prins şi se lasă la fiert. În acelaşi timp punem şi carnea afumată, ca sa aibă timp să se fiarbă puţin şi se lasă în jur de 30 de minute la foc.
Poate fi mâncată şi iarna, ţinând cont că avem afumătură, pentru că acum, în perioada Crăciunului, se fac de toate, dar este mai uşor de făcut vara când ai toate celelalte ingrediente proaspete la dispoziţie.
Este o reţetă tradiţională pe care am învăţat-o de la bunica mea provenită din zona Galaţiului, dar a preluat-o de la soacra ei din Ulmet şi de la bunicul meu.
Ne făcea când eram copii, pentru că era la îndemânî şi avea lapte tot timpul la prins. Eu asociez mâncarea aceasta cu comuna Bozioru.
Oriunde ne-am plimbat, doar în zona Buzăului am găsit-o, unele voci spun că din Bozioru a plecat, de fapt, spre toate celelalte zone”, a declarat Simona Şerban, localnică din Bozioru.
Produsul a fost foarte bine primit de industria turismului, iar vizitatorii s-au arătat foarte deschiși la experiențe culinare noi și, mai ales, autentice. O listă cu preferințele culinare locale ale turiștilor include foile cu lapte, orezul cu prune lojnite, ciorba de fasole cu gutui, dulceața de soc, gogoșile cu dulceață de soc și multe altele.


































