Piedone a făcut spectacol, în ultimele zile înainte de arestare: festin culinar şi discuţii cu subalterni

Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 5 al Capitalei, și-a făcut bagajul și a pornit spre penitenciarul Rahova. Joi, 12 mai, va petrece prima noapte în pușcărie.

Piedone, cu bagajul făcut, în drum spre Rahova. Sursa: Inquam Photo
Piedone, cu bagajul făcut, în drum spre Rahova. Sursa: Inquam Photo

Următorii patru ani de zile ar trebui să îi petreacă în spatele gratiilor, în urma sentinței primite în cazul catastrofei din clubul Colectiv, din octombrie 2015. Clubul funcționa pe raza sectorului 4, din București, al cărui edil era Piedone la acea vreme.

Sentință de opt ani în prima instanță

În primă instanță, Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, judecătorii Curții de Apel, acordându-i o pedeapsă redusă. La Colectiv au murit 65 de persoane și peste 180 de oameni au fost răniți sau mutilați.

Piedone și-a susținut mereu nevinovăția, însă, a aplicat și o serie de strategii. În noiembrie 2015, a fost arestat preventiv, și-a dat demisia și, cinci ani mai târziu, a reapărut în spațiul public când a candidat la Primăria Sectorului 5.

Și-a dat demisia de la Sectorul 4 și a candidat la Sectorul 5

A câștigat, fără probleme, mandatul de primar, Sectorul 5 fiind una dintre „feliile” Capitalei cu cele mai mari probleme de urbanism și cu o administrație publică locală cu performanțe slabe.

Citește și: Piedone, mesaj cu subînțeles, în așteptarea sentinței în cazul Colectiv: «Orice poveste are un epilog»

Piedone a intrat, din nou, în rolul de „showman”, care l-a consacrat în Sectorul 4, în perioada anterioară Colectiv și nu numai.

Înainte de a fi primar, imaginea și-a construit-o făcând descinderi spontane prin piețe, când arunca produsele de pe tarabele vânzătorilor cu probleme și chiar scosese o serie de tricouri imprimate „Șase, vine Piedone!”

Tot în perioada în care activa ca inspector de primărie, Cristian Popescu și-a câștigat porecla „Piedone”, însușită ca prenume, în buletin. Avea o greutate considerabilă și oamenii îl comparau cu celebrul personaj cu aură de justițiar interpretat de actorul Bud Spencer.

După Colectiv, presa nu i-a mai acordat atât de multă încredere, Piedone continuând spectacolul de „dur” cu propria echipă de filmare. Vremurile s-au schimbat, rețelele de socializare s-au dezvoltat, așa că Piedone și-a recâștigat o masă considerabilă de fani, mai ales că cetățenii sectorului 5 aveau nevoie de o serie de schimbări.

A slăbit considerabil

Iar strategia sa de relații publice a funcționat de minune, oamenii fiind dispuși să treacă cu vederea ancheta Colectiv care avansa către o sentință sigură. A slăbit considerabil și abia mai putea fi recunoscut.

Când a simțit că se „apropie lațul”, Piedone a făcut o nouă mișcare strategică. Pe 2 mai 2022, și-a delegat o parte dintre atribuțiile de primar unui viceprimar de la sectorul 5. A doua zi, urma pronunțarea sentinței, însă, ședința a fost reprogramată pentru 12 mai.

Citește și: Piedone pregătește „ieșirea” din primărie, înainte de sentința pentru „Colectiv”?

Întrucât lucrurile erau destul de clare, Piedone și-a luat echipa de filmare după el și a mai tras o ultimă rundă de show-uri.

A mers într-un depozit al primăriei, în care a aruncat cu venin în fosta administrație, ca răspuns la o serie de acuzații care l-au atras într-o nouă cercetare penală a DNA și și-a luat subordonații la rost referitor la modul în care arată Piața Coșbuc. A doua zi, piața era curată și întreaga intersecție reconfigurată.

O masă copioasă, înainte de a pleca de acasă

S-a mai calmat un pic și, pe 8 mai, a făcut spectacol gastronomic, acasă. Probabil, una dintre ultimele mese gustoase, înainte de a trece la regimul alimentar din penitenciar.

Nu putem să nu gândim la declarația lui Sorin Ovidiu Vântu despre tranziția de la dieta de acasă la cea din pușcărie: „Trecerea de la homar la fasolea din închisoare a fost dramatică”.

Una dintre ultimele mese copiase, acasă. Foto: Facebook
Una dintre ultimele mese copiase, acasă. Foto: Facebook

A publicat pozele pe contul oficial de Facebook, a fost lăudat, apoi, cu câteva ore înainte de aflarea sentinței a descins din nou prin sector, filmat, evident.

A umilit un director din primărie

De data aceasta, a bătut mingea cu copiii din zona unui parc aflat în reabilitare și l-a umilit pe unul dintre directorii primăriei, pentru faptul că muncitorii care trebuiau să vopsească delimitările unor locuri de parcare, foloseau ustensile defecte.

Aceștia lăsaseră zoaie de vopsea, iar Piedone, perfecționist, cum se vrea, i-a pus pe muncitori să demonteze pistolul de vopsit, pe care i l-a făcut „cadou” directorului în subordinea căruia se aflau.

Ia, domn director! Pistolul acesta vreau să îl înrămați și să-l puneți la dumneavoastră în birou și să vă aduceți aminte că de la un pistol dintr-ăsta, vopseaua s-ar putea să vă împroște imaginea”, se poate auzi în filmarea publicată, de asemenea, pe contul de Facebook al lui Piedone.

Apoi, a urmat sentința. 4 ani cu executare la Rahova, tot pe raza sectorului 5. Mai mult, parcă, tot în asociere cu cifra sectorului „păstorit”, Piedone nu va avea voie, după executarea pedepsei, să mai candideze la funcții publice timp de... 5 ani.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net