Reacția Ministerului Sănătății, în cazul medicului Tesloianu: Legislația interzice reutilizarea dispozitivelor medicale

Ministerul Sănătăţii a oferit o primă reacție oficială, duminică, în cazul doctorului Dan Tesloianu, acuzat că a prelevat dispozitive medicale de la morți. Legea interzice în mod explicit reutilizarea stimulatoarelor și debrifilatoarelor cardiace, susține Ministerul Sănătății. Dispozitivele găsite la Spitalul „Sfântul Spiridon” aveau înscrisă această interdicţie pe ambalaj.

Ministerul Sănătății a reacționat în cazul medicului Dan Tesloianu (Foto: Arhiva)
Ministerul Sănătății a reacționat în cazul medicului Dan Tesloianu (Foto: Arhiva)

„Este interzisă reutilizarea dispozitivelor și materialelor de unică folosiță”

Legislaţia în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă, clasă din care fac parte dispozitivele implantabile menţionate, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 46/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/745 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale, de modificare a Directivei 2001/83/CE, a Regulamentului (CE) nr. 178/2002 şi a Regulamentului (CE) nr. 1.223/2009 şi de abrogare a Directivelor 90/385/CEE şi 93/42/CEE ale Consiliuluiâ”, a transmis, duminică, Ministerul Sănătăţii.

Conform Ministerului Săntății, „este interzisă reprelucrarea în vederea reutilizării în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă”.

Totodată, „este interzisă utilizarea în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor medicale de unică folosinţă, reprelucrate”.

„În urma verificărilor efectuate la Spitalul Clinic de Urgenţă ”Sf. Spiridon” Iaşi s-a constatat că dispozitivele medicale implantabile active din categoria menţionată aveau înscris în mod clar în instrucţiunile de utilizare şi pe ambalaj indicaţia producătorilor că sunt de unică folosinţă şi nu se reutilizează/resterilizează”, a precizat Ministerul Sănătăţii.  

Medicul Dan Tesloianu a fost arestat

Cardiologul Dan Tesloianu de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi a fost arestat preventiv ,sâmbătă. El este acuzat că a reimplantat la pacienţi stimulatoare cardiace şi defibrilatoare prelevate de la morți. 

Mai mult, operațiile pe care le făcea dr. Dan Tesloianu nu erau întotdeauna necesare, iar medicul prescria pacienților tratamente care să inducă anumite simptome, pentru ca aceștia să ajungă la operație. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net