Roşie-gigant obţinută de cercetătorii buzoieni! Ce greutate are: „Reprezintă recordul de anul acesta”

Ultima actualizare:

O tomată din soiul Beefsteak a depăşit un nou record. Roşia uriaşă cântăreşte nu mai puţin de 1.220 de grame, potrivit specialiştilor de la Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, scrie adevarul.ro. „Recordul de anul trecut a fost de aproximativ 1.100 de grame”, spun cercetătorii, care încearcă să îmbunătăţească performanţa.

Aşa arată  tomata care  cântăreşte  1,2 kilograme. Fotografii: Facebook / SCDL Buzău
Aşa arată tomata care cântăreşte 1,2 kilograme. Fotografii: Facebook / SCDL Buzău

Linia de tomate - gigant va fi supusă în continuare lucrărilor de ameliorare, pentru creşterea greutăţii şi a producţiei. „Este o linie pe care noi o avem în studiu - un soi mai vechi de tomată. Am primit câteva seminţe de la nişte persoane în vârstă”, dezvăluie Elena Barcanu, cercetător la Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare (SCDL) Buzău.

Câteva dintre  soiurile cultivate  la staţiunea de cercetare
Câteva dintre soiurile cultivate la staţiunea de cercetare

„Acum urmărim să îmbunătăţim producţia şi dimensiunile mari ale fructului. Vrem să observăm câte fructe de dimensiuni mari poate să producă o singură plantă. Avem acum o tomată în greutate de 1.220 grame, ceea ce reprezintă recordul de anul acesta. Recordul de anul trecut a fost o roşie de aproximativ 1.100 de grame.

Din fructul respectiv vom extrage seminţele şi vom încerca o nouă tehnologie de cultură, ca să vedem dacă puteam creşte greutatea fructului şi producţia. Tomata este dulce, calitate specifică tomatelor cărnoase Beefsteak. Aceste roşii se aseamănă la gust cu tomatele noastre din soiul Hera”, adaugă specialista în legumicultură.

„Din fruct vom extrage seminţele”

Conform specialiştilor buzoieni, o creştere în greutate a roşiilor poate fi obţinută prin mai multe tehnologii, de-a lungul unei perioade îndelungate.

„Putem să pornim de la o metodă simplă: reducerea numărului de fructe pe care le are planta, prin procedeul de altoire sau prin tehnologie bazată pe îngrăşăminte, ceea ce va duce la creşterea în greutate. Vrem să depăşim, desigur, un record. Ca un exemplu, cea mai mare tomată obţinută în Europa a cântărit 3,5 kilograme, iar cea mai mare roşie din lume a ajuns la greutatea impresionantă de 5,5 kilograme. Fructele acestea provin din lucrări de ameliorare”, explică Elena Barcanu.

Specialiştii buzoieni,  dornici să amelioreze  producţia de legume
Specialiştii buzoieni, dornici să amelioreze producţia de legume

Varietate mare de soiuri la staţiunea buzoiană

În 2024, SCDL Buzău a cultivat peste 120 de soiuri de tomate, inclusiv soiuri hibride. Printre soiurile de bază se numără Siriana, o tomată productivă, caracterizată prin ciorchini bine legaţi, cu 5 - 6 fructe uniforme. Inima de bou, Andrada, produce fructe cu formă caracteristică, de până la 500 de grame. Un alt soi, Ovidia, este o varietate extra - timpurie şi productivă, ce poate fi recoltată cu tot cu ciorchine. Soiul Hera produce tomate de mari dimensiuni, iar Flaviola este o tomată tip cireaşă, dulce şi aromată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
fratele Principele Radu, medicul Dan Gabriel Duda, la inmormantarea mamei   Casa Majestatii sale (10) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Elena Lasconi Congresul USR FOTO USR (3) jpeg
Nava fluviala de pasageri Mogosoaia acostata in fata fata Palatului Navigației anul 1980  jpg
targ jpg
Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
vlad pascu declaratii tribunal jpg
banner carmen iohannis png
elon musk gettyimages jpg
saima azfal KAT jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net