Sâmbăta lui Lazăr. Ce trebuie să faci pentru a fi ferit de ghinion

Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii este ziua dinaintea Duminicii Floriilor. Ea face legătura între Postul Paștelui și Săptămâna Patimilor. Iată ce tradiții, obiceiuri și superstiții sunt legată de această zi, cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta Morților. 

Credincioșii îi pomenesc pe cei morți în Sâmbăta lui Lazăr
Credincioșii îi pomenesc pe cei morți în Sâmbăta lui Lazăr

Conform Bibliei, în Sâmbăta lui Lazăr, Iisus Hristos demonstrează din nou credincioșilor minunile pe care le poate săvârși, astfel îl învie pe Lazăr, la patru zile de la moartea acestuia. În această zi, credincioșii fac pomeniri pentru sufletul rudelor și prietenilor care au murit. 

Biblia spune că, după ce a fost înviat de Hristos, Lazar a mai trăit 30 de ani. Având totdeauna în faţa ochilor imaginea iadului, după cele patru zile cât a fost mort, Lazăr nu a mai zâmbit niciodată. El a fost îngropat în localitatea Larnaca din Cipru, iar peste mormântul lui ar fi fost ridicată o biserică de mici dimenisuni. 

Citește și: Tradiții pentru spor și sănătate în Sâmbăta lui Lazăr 

În multe localități, în special în zonele din Sudul țării, se respectă tradiția „Cântecelor de Paşti”. Așadar, în fața lăcașelor de cult sunt intonate cântece religioase care amintesc de minunea pe care a săvârșit-o Iisus Hristos.

În unele sate, copii colindă casele vecinilor și ale prietenilor, cu crenguțe de salcie care au fost sfințite la biserică. În urările lor se regăsesc gânduri de pace și prosperitate și sănătate. Colindătorii sunt răsplătiți cu ouă albe, nefierte pe care urmează să le vopsească de Paște, alături de familie. 

Gospodinelor le este recomandat să nu toarcă și nici să nu se ocupe de curățenie

În Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele gătesc plăcinte pe care le vor da de pomană vecinilor, prietenilor și musafirilor, ca pomenire pentru sufletele rudelor care au decedat. 

În această zi, femeilor le este interzis să toarcă pentru că acest gest ar abate ghinionul asupra lor. Se spune că dacă vor toarce, morții care așteaptă la poarta Raiului se vor întoarce pe pământ. 

Vezi și: Postul din Săptămâna Mare a Paștelui. Ce reguli de conduită trebuie să respectăm 

În plus, în Sâmbăta lui Lazăr nu este recomandat ca oamenii să facă curățenie sau să muncească la câmp. Pe de altă parte, sunt încurajați să meargă la biserică și să spună o rugăciune pentru persoanele apropiate care s-au stins.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Soldat rus in Ucraina FOTO Profimedia jpg
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net