Ce se întâmplă cu salariile în România? Vor fi scăderi dramatice

Ultima actualizare:

Salariul mediu net este în scădere, în România. Acesta este cu 5 procente mai mic.

salarii marite jpeg

Salariul mediu net în România a ajuns, în ianuarie, la 3.698 de lei, în scădere cu 4,7% față de ultima lună în 2021.

Evoluția câștigului depinde de mai multe variabile

Datele INS anunță că, în ianuarie 2022, faţă de ianuarie 2021, câştigul salarial mediu net a crescut cu 8,9%, iar în raport cu evoluţia preţurilor de consum indicele câştigului salarial real a fost 100,5%. Totodată, acelaşi indice a fost de 93,9% în luna ianuarie 2022 în comparaţie cu luna decembrie a anului trecut.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei”, precizează INS.

Cele mai bine plătite meserii

Valorile cele mai mari s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, de 8.940 lei, iar cele mai mici în domeniul de hoteluri şi restaurante, anume 2.047 lei.

Scăderi vs creșteri

Au avut loc semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 în sectoare precum: extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (-32,8%), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (-31,9%), silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), transporturi pe apă, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), extracţia cărbunelui superior şi inferior, industria metalurgică, alte activităţi extractive, fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), între 15% şi 25%.

De asemenea, au fost notate scăderi între 10,5% şi 14,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, colectarea şi epurarea apelor uzate, activităţi de servicii anexe extracţiei, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, cercetare-dezvoltare, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, respectiv între 7% şi 10% în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), tranzacţii imobiliare.

Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, aplicării prevederilor legale , realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari”, notează sursa citată.

Creşterile ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2, s-au înregistrat în activităţi de editare (+11,4%), hoteluri şi restaurante (+6,5%) şi activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii (+4,8%).

În sectorul bugetar s-au consemnat uşoare majorări ale câştigului salarial mediu net, în ianuarie 2022, comparativ cu luna precedentă, în învăţământ (+3,1%, ca urmare a reluării plăţii cu ora a cadrelor didactice), sănătate şi asistenţă socială (+1,7%), precum şi în administraţia publică (+0,5%).

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net