Scumpiri în lanț: Prețul zahărului rafinat a explodat până la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani

Zahărul, alimentul consumat atât de des de foarte mulți români, este tot mai scump. A ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani, atrag atenția specialiștii. Automat vom vorbi despre scumpiri în lanț deoarece vor crește costurile producției alimentare.

Zahărul devine din ce în ce mai scump Foto: Shutterstock
Zahărul devine din ce în ce mai scump Foto: Shutterstock

Prețul la zahăr, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

În această săptămână, prețul la zahărul rafinat a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Și este pe cale să înregistreze un salt de 11% numai pe parcursul lunii martie, cel mai puternic avans lunar de după 2021.

Zahărul nerafinat este aproape de cel mai scump nivel din ultimii şase ani. Livrările globale devin din ce în ce mai limitate, în principal ca urmare a deciziei Indiei, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali, de a-şi reduce exporturile după ce sezonul furtunilor a afectat recolta de trestie de zahăr şi autorităţile au decis să direcţioneze o parte mai mare din culturile de trestie de zahăr spre producţia de biocarburanţi. 

India reduce exporturile de zahăr 

Bloomberg a făcut un sondaj, exporturile de zahăr ale Indiei ar urma să se reducă la jumătate, până la şase milioane de tone, în anul agricol care se va încheia în luna septembrie 2023, de la aproximativ 11 milioane de tone în exerciţiul anterior, şi ar putea să coboare şi mai mult, până la patru milioane de tone în sezonul următor.

Aceasta înseamnă o reducere şi mai semnificativă a ofertei pe piaţă care, potrivit firmelor de consultanţă Green Pool şi Covrig Analytics, era deja prognozată să înregistreze un deficit anul viitor.

Dacă India va exporta mai puţin zahăr decât se preconiza în următorul sezon, ,,preţurile vor trebui să crească pentru a extrage zahăr din alte părţi ale lumii", susţine Henrique Akamine, specialist pe zahăr şi etanol la Tropical Research Services.

Cât zahăr aduceam din India

India este responsabilă pentru aproximativ şase milioane de tone în bilanţul nostru privind comerţul internaţional cu zahăr în 2023 susţine Akamine. ,,Dacă elimini pur şi simplu chiar şi jumătate din această cantitate, balanţa comercială va înregistra un deficit", avertizează specialistul.

Chiar dacă Brazilia, cel mai mare exportator mondial de zahăr, se aşteaptă la o recoltă consistentă de trestie de zahăr, ploile au întârziat recoltatul şi capacităţile portuare ar putea limita livrările pe piaţa mondială, în condiţiile în care ţara sud-americană recoltează în acelaşi timp şi o producţie record de soia boabe.

image
image
image
image
image
image
Picnic regele Charles Valea Zalanului 3 iunie 2023 (6) jpg
Imagine WhatsApp 2023 06 03 la 17 52 36 jpg
concediul de odihnă
laboratory 2815641 1280 jpg
mancare jfif
Papa Francisc copii Budapesta Vatican News jpg