Se întoarce roata! România a devenit raiul cumpărăturilor pentru unguri

Ultima actualizare:

În Ungaria, mâncarea a devenit atât de scumpă, încât mulți oameni consideră că merită să vină cu mașina în România pentru a-și cumpăra alimentele de bază. Se organizează pe facebook și pleacă înapoi spre casă cu portbagajele umplute în centrele comerciale din orașele de la graniță. Fenomenul devine din ce în ce mai răspândit și asta se vede în parcările hipermarketurilor, unde majoritare au devenit autoturismele cu numere de Ungaria.

Foto: captură video
Foto: captură video

Turismul transfrontalier pentru cumpărături are loc în ciuda faptului că prețurile la alimente au crescut semnificativ și în România în ultimele luni, scrie Transtelex.

„Se întorc cu portbagajele pline!”

Weekendul trecut, la Carei, de exemplu, erau mai multe mașini cu numere maghiare decât cu numere românești, a povestit jurnaliștilor maghiari un vânzător al unui magazin Lidl.

Un bărbat din țara vecină spune că prețurile sunt atât de mari în Ungaria încât a început să renteze să facă un drum de maximum 200 de kilometri pentru a-și cumpăra alimentele din România.

„Sunt mulțumit, spune bărbatul, citat de Transtelex. E loc în rezervor, o să-l umplu, pentru că un litru de benzină aici costă 504 forinți, pe când în Ungaria sunt 585 de forinți”, a spus el, adăgând că a constat că România este mai bogată ca Ungaria.

Maghiarii fac cumpărături în România FOTO Shutterstock
Maghiarii fac cumpărături în România FOTO Shutterstock

Vecinii spun că în România prețurile sunt mai mici nu numai la alimente, dar și la îmbrăcăminte și încălțăminte, de aceea de la fiecare drum făcut în România se întorc acasă cu portbagajele pline.

„În Ungaria, TVA-ul la alimente este de 27 la sută, ceea ce în primul rând crește foarte mult prețurile, în timp ce în România este mult mai mic”.

În weekend, la intrarea în România, deja se formează coloane de mașini. 

„Ungurii veneau la noi la cumpărături de mai multă vreme, dar se limitau la materiale de construcții, că la noi se găsesc unele mai ieftine și de o calitate mai bună.

Acum oamenii vin cu familiile și își cumpără tot ce le trebuie, de la hârtie igienică până la alimente, bere sau articole de îmbrăcăminte. Aproape toate mașinile se întorc în Ungaria cu portbagaje pline“, au precizat angajații de la frontieră pentru „Adevărul“.

Se cumpără orice, dar mai ales salam și pâine țărnească

O femeie povestește și ea că vine cu lista de cumpărărturi pregătită, așa că știe excat ce are de pus în coș.

„În magazinele românești, poți cumpăra un kilogram de zahăr cu mai puțin de 400 de forinți în majoritatea magazinelor, dar în Ungaria prețul oficial al zahărului este de 450, ceea ce face să fie foarte rentabil mai ales pentru sezonul conservelor”, a mai spus femeia.

Ea a explicat că pentru multe produse, precum salam, a calculat o diferență medie de preț de 15-20 la sută, dar au fost cazuri în care a reușit să cumpere chiar și de două - trei ori mai ieftin față de Ungaria.

„La noi, un kilogram de pâine costă 900-1000 de forinți, iar în România am cumpărat trei kilograme la același preț, plus pâinea aceea delicioasă țărănescă”, a mai spus femeia.

Ungurii se organizează pe facebook

În Ungaria a fost lansată o pagină de Facebook unde sunt prezentate promoțiile de la magazinele din România. Administratorii urmăresc ultimele oferte ale magazinelor de la graniță și informează despre prețurile de bază.

Pagina nu se referă doar la alimente, ci oferă informații și despre hrana pentru animale de companie, unelte, haine, mobilier, precum și despre gelaterii și pizzerii.

Mai mult, se organizează plecări pentru maghiarii care nu dețin o mașină personală pentru ca aceștia să fie luați de conaționalii dotați cu autoturisme.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Vinerea Mare, cea mai neagră zi a creștinismului  Ce semnificație are Prohodul Domnului jpeg
image
image
image
image
image
image
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net