Se scurtează carantina în caz de infecție cu Covid! Cât vom sta în izolare

#Coronavirus
Ultima actualizare:

Se scurtează perioada de izolare pentru românii infectați cu COVID. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat din ministerul Sănătății Adriana Pistol, într-un interviu la Digi24. 

image

Autoritățile au în plan să scurteze perioada în care românii vor sta în izolare în cazul în care s-au infectat cu coronavirus. Însă, perioada va fi diferită de la caz la caz. 

Mai exact, se propune ca persoanele vaccinate sau care au fost bolnave de Covid în ultimele 180 de zile să stea în carantină timp de 7 zile, dacă s-au reinfectat. Persoanele nevaccinate și infectate cu SARS-CoV-2 ar putea sta în izolare 10 zile, nu 14 cât spunea, inițial, legea. Decizia finală va fi luată însă de CNSU, care se reunește vineri, 7 ianuarie, la ora 13.00.

Această propunere vine la cererea managerilor de  spitale care așteaptă un nou val de pacienți Covid. Directorii unităților sanitare se tem că în următoarea perioadă se vor confrunta cu un număr extrem de mare de infectări atât în rândul populației, cât și în rândul personalului medical. Prin urmare, este foarte posobil ca unitățile medicale să rămână fără medici. Care ar fi soluția? O carantină mai scurtă în cazul acestora.

Sâmbără intră în vigoare restricțiile anti Covid în valul 5

În mai puțin de 24 de ore vor intra în vigoare noile restricții și măsuri anti Covid, impuse de autorități prin hotărâre de Guvern. 

  • Românii vor fi obligați să poarte masca de protecție, atât în spațiil eînchise, cât și pe stradă. Modelele acceptate vor fi masca medicinală și cea de tip FFP2. Masca de protecție din material textil nu va mai fi permisă, iar cei care o vor purta în continuare vor primi amenzi usturătoare. 
  • O altă măsură adoptate se referă la programul magazinelor, care vor funcționa până la ora 22.00, și nu până la ora 21.00. 
  • Elevii vor primi măști de protecție în mod gratuit. 
  • Se organizează primele centre de evaluare ambulatorie unde persoanele depistate pozitiv pot merge pentru tratament. În acest fel se încearcă evitarea colapsului spitalelor. Evident, cazurile grave vor fi direcționate către spitale.
  • Autoritățile au introdus reguli noi de organizare a spectacolelor și competițiilor portive. 

Raed Arafat, despre reducerea carantinei

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat recent că se ia în calcul reducerea carantinei în funcție de situația vaccinării persoanei respective, ”să fie diferenţiat pentru persoanele care nu sunt vaccinate, dar trecute prin boală, şi persoanele care sunt vaccinate şi trecute prin boală.”

O variantă discutată de autorități este de reducere de la 14 zile la 10 zile pentru cei trecuți prin boală și vaccinați. Dar sunt analizate şi deciziile luate de alte ţări, de exemplu Franța, unde carantina a fost redusă la 5 zile, pentru cei vaccinați și cu test negativ. Tot la 5 zile a fost redusă carantina și în Cehia, iar autoritățile de acolo se pregătesc de testarea în masă a angajaților de la stat, pentru a nu bloca activitatea administrativă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net