Sfântul Ilie 2024: tradiții și obieiuri pe care românii le-au uitat. Ce e complet interzis să faci pe 20 iulie

Ziua de 20 iulie este marcată în calendarul ortodox de sărbătoarea Sfântului Ilie, unul dintre cei mai importanți sfinți din tradiția creștină românească.

 20 iulie este marcată în calendarul ortodox de sărbătoarea Sfântului Ilie / foto: arhiva
20 iulie este marcată în calendarul ortodox de sărbătoarea Sfântului Ilie / foto: arhiva

În această zi, românii de pretutindeni își amintesc de puterea și faptele Sfântului Ilie, dar și de numeroasele tradiții și obiceiuri asociate cu această sărbătoare.

De-a lungul timpului, multe dintre aceste practici au fost uitate sau neglijate, însă ele rămân o parte importantă a patrimoniului nostru cultural.

Tradiții și obiceiuri din străbuni 

În trecut, ziua de Sfântul Ilie era văzută ca un moment potrivit pentru a binecuvânta și sfinți recolta.

Țăranii obișnuiau să ducă la biserică spice de grâu, porumb și alte produse agricole pentru a fi binecuvântate de preot. Se credea că astfel, recolta va fi ferită de pagube și va aduce belșug.

Sfântul Ilie este cunoscut și ca protector împotriva furtunilor și trăsnetelor. În satele de altădată, oamenii aprindeau lumânări și tămâie în casă, iar uneori chiar ieșeau pe câmp pentru a face rugăciuni speciale, cerând protecție pentru casele și animalele lor.

În unele regiuni, exista obiceiul ca în ziua de Sfântul Ilie să se postească sau să se consume doar anumite alimente. De exemplu, nu se mânca carne, iar unii țineau un post negru până la apusul soarelui, în semn de respect și evlavie.

În această zi, se credea că orice muncă fizică este interzisă. Gospodarii evitau să lucreze pământul sau să facă alte activități grele, de teamă să nu atragă mânia sfântului. În schimb, ziua era dedicată rugăciunii și odihnei.

Ce este complet Interzis să faci pe 20 Iulie

Există câteva interdicții stricte pe care credincioșii le respectă de Sfântul Ilie pentru a nu atrage nenorociri asupra lor și a comunității: 

Orice muncă, fie în casă, fie în afara ei, este interzisă. Se crede că cei care nu respectă această interdicție vor fi loviți de trăsnet sau vor suferi alte necazuri.

Spălatul rufelor este considerat o activitate ce poate atrage furia sfântului. În tradiția populară, se spune că Sfântul Ilie cutreieră cerul cu carul său de foc și poate pedepsi pe cei care nu respectă ziua lui.

Împrumutul de obiecte sau bani în această zi este văzut ca un gest aducător de ghinion. Se crede că astfel, persoana care împrumută poate să-și piardă norocul și prosperitatea.

Călătoriile lungi sunt evitate în această zi, deoarece se crede că Sfântul Ilie, în zborul său prin ceruri, poate provoca furtuni violente și pericole neașteptate pentru cei aflați pe drumuri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William, Prințul Harry, Kate Middleton, Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
lapte pixabay jpg
Haan PalcuChang colaj instagram jpg
planta ciocolata jpeg
descoperire1 jpg
inundatii galati facebook jpg
Rugaciune jpg
Clanul sicilienilor
cicoarea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net