Sfaturi pentru „cumpărătorul isteț”. Cum să nu te păcălești cu produsele pentru masa de Crăciun
Prinși de febra Crăciunului și din dorința de a avea cu orice preț o masă îmbelșugată sau în goana după chilipiruri, cumpărătorii sunt păcăliți lesne din de comercianții în această perioadă de sfârșit de an. Iată ce vă sfătuiesc inspectorii sanitar veterinari sau cei de la protecția consumatorilor în momentul în care vă faceți aprovizionarea.

Ce trebuie să știi dacă vrei să cumperi carne de Sărbători
În primul rând, consumatorii sunt sfătuiți să verifice cu atenţie alimentele din punct de vedere organoleptic, adică să analizeze aspectul, mirosul și culoarea produselor pe care le cumpără. Carnea trebuie cumpărată doar din locuri special amenajate, dotate şi autorizate, cum ar măcelăriile, magazinele alimentare și locurile special amenajate în pieţe.
Nu luați produse care nu au ştampila de control sanitar-veterinar. Cum trebuie să arate carnea care să nu vă pună sănătatea în pericol? Ea trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.
„Carnea achiziţionată sub formă refrigerată se va transporta, în condiţii igienice, cât mai repede la domiciliu şi se va depozita la frigider. Chiar și în cazul în care carnea este luată din magazin puteți fi păcălit, așa că verificați dacă preţurile afişate la raft sunt identice cu cele marcate pe bonurile de casă”, este unul dintre sfaturile de bază ale inspectorilor ANPC și ANSVSA.
Cum să nu fii păcălit la achiziționarea produselor congelate
În cazul produselor congelate de orice fel, trebuie verificat termenul de valabilitate astfel încât acesta să nu fie foarte apropiat de ziua cumpărării, mai ales dacă produsele vor fi depozitate în gospodărie pentru o perioadă mai lungă. La cumpărarea produselor congelate, ca în cazul oricăror produse, este foarte important ca ambalajul să nu fie deteriorat.
Sfaturi pentru achiziționarea produselor lactate
În ceea ce priveşte laptele şi produsele lactate, consumatorii trebuie să fie atenţi la modul de prezentare a ambalajului iar în cazul în care acesta este bombat înseamnă că a început procesul de fermentare şi produsul nu mai este propriu consumului uman. De asemenea, trebuie acordată atenţie deosebită condiţiilor de depozitare atât în magazinul de desfacere cât şi la domiciliu.
Sfaturi pentru achiziționarea produselor de patiserie
La achiziţionarea produselor de patiserie trebuie în primul rând verificat locul în care se comercializează acestea, la cea mai mică umbră în privința modului în care sunt ținute produsele sau pregătite, renunțați. Trebuie verificat dacă personalul care comercializează produsele de patiserie poartă echipament de protecţie sanitară, respectiv halat de protecţie şi bonetă. În plus, manipularea produselor să se facă cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.
Ce trebuie să știi când cumperi ciocolată
Etichetele ciocolatei şi ale produselor din ciocolată trebuie să conţină următoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului, sau ale distribuitorului.
În cazul produselor din import, se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare. Toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română.
Pentru ciocolată şi produse din ciocolată trebuie menționat obligatoriu conţinutul de cacao substanţă uscată, exprimat în procente. În cazul produselor din ciocolată turnate şi goale în interior, această indicaţie poate fi înlocuită cu conţinutul net minim. Trebuie menționat pe etichetă și adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depăşeşte 1% din masa produsului.
Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafaţă lucioasă, nestratificată şi fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzaţie de rugozitate la masticare, culoare şi gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafaţă netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă. Și în cazul dulciurilor, achiziţionarea produselor se va face numai din locuri autorizate. Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic.
Cum să nu te păcălești atunci când cumperi alcool
În ceea ce priveşte comercializarea vinurilor şi a băuturilor alcoolice, conţinutul etichetei trebuie să cuprindă:
-denumirea sub care se vinde produsul,
-denumirea şi adresa producătorului sau a importatorului, sau a îmbuteliatorului,
-volumul net,
-concentraţia alcoolică,
- data durabilităţii minimale pentru băuturile alcoolice cu concentraţia alcoolică mai mică de 10% vol.
În plus, pentru vinuri, eticheta trebuie să mai conţină următoarele informaţii: categoria de calitate, indicaţia geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară, tipul vinului, funcţie de conţinutul de zaharuri.



































