Taxa auto, reintrodusă de Guvern. Cum vor fi descurajați românii să cumpere maşini vechi

Ultima actualizare:

Taxa auto, cunoscută și ca taxa de primă înmatriculare, taxa de poluare și timbre de mediu, ar putea fi din nou introdusă, sub o nouă formă, cea a impozitării pe principii de mediu. Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Taxa auto ar putea fi reintrodusă de GUvern foto: pixabay
Taxa auto ar putea fi reintrodusă de GUvern foto: pixabay

Autoritățile vor să reintroducă taxa auto datorită numărului imens de mașini rulate nou înmactriculate în România, mai mare decât cel al autoturismelor noi. Asta în pofida „efortului uriaş”, așa cum îl numește ministrul, din punct de vedere financiar făcut de statul român prin implementarea programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus.

În plus, la negocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Comisia Europeană a impus României să scoată din circulaţie, până în 2026, un sfert de milion de autovehicule vechi şi poluante.  

„În continuare sunt mai multe maşini second-hand înmatriculate în România decât maşini noi, în ciuda efortului uriaş făcut anul acesta de minister şi de Administraţia Fondului pentru Mediu. Noi am pornit anul acesta cu 440 de milioane de lei buget pentru Rabla Clasic, faţă de 400, am avut o majorare de 10%. De atunci suntem deja la peste 600 de milioane de lei, adică peste 50% în plus faţă de anul trecut la Rabla Clasic şi am triplat la maşinile electrice bugetul. Bugetele s-au consumat, am suspendat Rabla în decembrie şi reluăm programul în februarie 2022. Deci, degeaba investim noi foarte mult şi venim din partea statului cu acest sprijin către cei care cumpără maşini noi, dacă pe partea cealaltă înmatriculările se fac la liber”, a declarat ministrul Mediului.

Taxele vechi, majorate

Tanczos Barna a mai menționat că, deoarece Guvernul a spus că nu va introduce noi taxe, trebuie luată în calcul varianta majorării anumitor taxe vechi și trebuie gândit un parteneriat cu autoritățile locale pentru a descuraja înmatricularea de autorisme vechi.

”De aceea propun şi colegilor mei din coaliţie să avem în balanţă cele două măsuri: de stimul pentru maşinile noi şi de descurajare. Descurajarea se face ori prin majorare de taxe, ori prin taxă nouă. Guvernul a spus că nu vom introduce taxe noi, rămâne varianta ca anumite taxe existente, în cazul maşinilor vechi şi foarte poluatoare, să fie majorate. Noi va trebui să avem un parteneriat cu autorităţile publice locale, că acolo se plătesc taxele pe autoturisme, şi să găsim o modalitate de a descuraja înmatricularea maşinilor mai vechi”, a declarat ministrul Mediului. 

Citește pe adevarul.ro ce crede ministrul că trebuie să ia în calcul Guvernul pentru a crește taxele, dar și ce spun experții despre o astfel de taxaă

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
man 979980 1280 jpg
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net