Tornada roșie: consum aproape fără limite pentru cadourile de Crăciun. Sfaturi de la specialiști

Ultima actualizare:

A început "Tornada Roșie"! Așa a fost denumit fenomenul cumpărăturilor excesive înainte de Crăciun. Specialiștii atrag atenția să nu cheltuim tot bugetul familiei pe cadouri, mai ales dacă multe dintre ele sunt inutile. Tot ei spun că oamenii aleg să facă asta pentru că așa își găsesc ei fericirea, după un an greu încercat. 

Cât cheltuie românii pe cadourile de Crăciun Foto: Shutterstock
Cât cheltuie românii pe cadourile de Crăciun Foto: Shutterstock

Cât cheltuie românii pe cadouri 

49% din buget se duce pe cadouri pentru că vrem să îi facem fericiţi pe cei dragi, 39% pe partea alimentară. Cifrele sunt asemănătoare cu cele din anul 2022. La polul opus vedem că în luna decembrie sunt cheltuieli mai puţine pentru haine şi pentru partea de înfrumuseţare, scrie Observatornews.ro.

"Tornada Roșie", fenomenul denumit de specialiști

68% dintre români spun că sunt îngrijoraţi de situaţia lor financară, aşa că dintre aceştia 62% spun că vor căuta produse cât mai accesibile la preţ, 59% spun că vor avea grijă ca să nu cheltuie pentru lucruri care nu sunt esenţiale şi îşi vor planifica mult mai bine meniul pentru a face risipă alimentară.

"Facem cheltuieli pentru a fi fericiți"

Pentru această torndă roşie există şi o explicaţie, spun specialiştii, facem aceste cheltuieli multe în ultima lună din an pentru a fi mai fericiţi, după ce am avut un an plin de dificultăţi. Din păcate, imediat după sărbători ne-am dat seama că ne-am întins mult mai mult decât ne-am putea permite şi ajungem să regretăm. 

Suntem victimele consumerismului, spun specialiștii. Adică ne cautam fericirea în cumpăraturi și cheltuim mai mult decât trebuie pe produse de care, de multe ori, nu avem nevoie. Un studiu arată că 79% dintre români vor pune mâncarea şi cadourile în topul achiziţiilor de sărbători. 

Unii părinți se îndatorează pentru dorințele celor mici 

Joel Waldfogel spune în cartea „Scroogenomics: Why You Shouldn't Buy Presents for the Holidays”: Tornada roșie este Moș Crăciun. În ciuda sentimentului de căldură pe care îl trezește în copii, acela de dăruire, unii părinți ajung să se îndatoreze, folosind carduri de credit, doar pentru a îndeplini dorințele celor mici.

Dacă două persoane sunt foarte apropiate, soț-soție, atunci își pot spune unul altuia ce-și doresc în cele mai mici detalii și să-și cumpere cadourile. Oamenii nu sunt experți în luarea deciziilor perfecte și pot greși. În al doilea rând, chiar dacă se pricep să ia decizii bune, pot avea prea puține informații.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
reallygreatsite com 8 2 1536x864 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net