Vaccinul gripal a ajuns în farmacii. Când începe vaccinarea şi cine îl primește gratuit

Vaccinurile gripale au ajuns în farmacii. La acest moment sunt disponibile cele două variante care conţin tulpinile aflate anul acesta în circulaţie. Nu este încă disponibil vaccinul gripal intranazal pentru copii, ci numai varianta injectabilă, anunță Beatrice Speteanu, de la Asociaţia Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor potrivit News.ro.

Copiii, primii vaccinați. Ce recomandă specialiștii

vaccin jpg

Responsabiilii au anunțat că în în luna spetembrie ar trebui vaccinaţi copiii. Pentru cei care fac acest vaccin pentru prima dată în viaţă, ar fi necesare două doze, astfel încât protecţia să existe până la final de octombrie.

Populaţia generală se poate vaccina în luna octombrie, dar reţetele pot fi eliberate încă din această lună.

„Cel mai sigur moment este acum, deoarece inclusiv pentru copii, de abia au început să intre în colectivitate, acum vor apărea tot felul de viroze, şi nu ne referim neapărat la cele cauzate de virusul gripal, astfel încât se va amâna foarte târziu vaccinarea. Copilul trebuie să fie sănătos în momentul vaccinării, cel mai propice moment este acum, când nu există viroze, suntem sănătoşi.

Dacă perioada gripală se va depăşi şi va continua în februarie martie, poate să fie neceaară încă o doză, dar acum este momentul optim”, a explicat Beatrice Speteanu, farmacist în Capitală şi preşedinte AFTAP.

„Vaccinarea se poate face deja de doi ani inclusiv în farmacii, există farmacişti vaccinatori.

Avantajele sunt că nu se pierde lanţul de frig, odată ce vine vaccinul în farmacie, pacientul vine cu reţetă fie compensată, fie la liber, se aşteaptă cele 20 de minute cât este scos afară la temperatura normală, să poată să fie administrat, astfel nu există riscul ca acel vaccin să fie transportat în condiţii care nu sunt optime şi de asemenea este mult mai uşor pentru pacient să vină să aleagă o farmacie unde se poate vaccina,să-i fie mai la îndemână, în intervalul lui orar”, a mai precizat Speteanu.

Specialiștii recomandă ca vaccinarea să înceapă cu acei copii care necesită 2 doze. Este vorba despre copiii între 6 luni şi 8 ani care primesc pentru prima dată în viaţă vaccinul gripal, şi atunci protecţia în cazul acestora se obţine după acea a doua doză.

Cine primeşte vaccinul antigripal gratuit în România

Copiii cu vârsta de la 6 luni până la 18 ani, gravidele, persoanele care au vârsta de peste 45 de ani şi suferă de diferite boli cronice primesc vaccinul gripal gratuit.

De asemenea vaccinul antigripal este gratuit şi pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, chiar dacă nu au afecţiuni medicale.

În cazul celor cu vârsta de peste 45 de ani şi mai mică de 65 de ani care nu suferă de nicio boală şi vor să se imunizeze vaccinul este compensat 50%.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry, Regele Charles  foto   GettyImages, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
swan 200461 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
turkey 4181647 1280 jpg
cosmin jpg
dovleac jpg
front 1 jpg
sardinia shutterstock 1298190457 jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net