Vera şi Carmela fac magie din ciocolată. „Acum se vorbeşte peste tot de pralina românească”

Dacă mâncarea poate ajunge o delicatesă, o ciocolată bună este ca un diamant pentru cei care vor să savureze un desert, nu să îl devoreze. Vera şi Carmela, două românce, şi-au câştigat respectul în selecta lume a cofetarilor, prin „vrăjile” pe care le fac cu ciocolata.  

Carmela Dragomir  a intrat în istoria  cofetăriei mondiale. FOTO: Adrian Popescu
Carmela Dragomir a intrat în istoria cofetăriei mondiale. FOTO: Adrian Popescu

De Carmela Dragomir nu a auzit România, dar a auzit Europa. Ea a creat o bomboană de ciocolată unică în lume, cu care a sedus iubitorii de dulciuri şi care i-a adus, în 2019, premiul de „cea mai bună pralină” din lume.

„Am participat la Trofeul Mondial de Ciocolaterie, Gelaterie şi Patiserie de la Milano unde bomboana creată de mine a fost cea mai bună. În afară de ciocolată, în pralină am pus un amestec creat special de mine pe bază de cătină românească şi de care sunt foarte mândră. Acum se vorbeşte peste tot de pralina românească”, povesteşte emoţionată Carmela Dragomir.

Are 55 de ani dintre care 23 de ani i-a dedicat artei de a crea dulciuri. Click! vă spune reţeta amestecului minune din pralina care a dus-o pe Carmela în elita ciocolatierilor.

Vera Maxim  este sculptoriţă  în ciocolată. FOTO: Adrian Popescu
Vera Maxim este sculptoriţă în ciocolată. FOTO: Adrian Popescu

Printre cofetari, ciocolatierii sunt elita. Şi această breaslă are artiştii ei şi cei mai respectaţi sunt sculptorii în ciocolată. Ca în orice domeniu şi aici e o ierarhie, iar în vârful piramidei valorii este Vera Maxim. La 51 de ani are o poveste de viaţă fascinantă.

„Lucrez în domeniul cofetăriei de 17 ani, iar de 6 ani m-am specializat în sculpturi din ciocolată. Nu am visat să fac asta, am terminat Academia de Studii Economice în 1995, Secţia Management. Totul a pornit după ce în facultate şi chiar după, am căutat tot timpul un loc care să îmi placă în care să beau o cafea şi să mănânc un desert cu fetele. Nu am găsit, aşa că am zis să îmi fac eu un astfel de loc”, ne-a declarat Vera în timp ce sculpta o floare din ciocolată.

Răbdarea şi migala  sunt obligatorii. FOTO: Adrian Popescu
Răbdarea şi migala sunt obligatorii. FOTO: Adrian Popescu

A deschis întâi o patiserie, apoi a transformat-o în cofetărie şi cum a vrut să fie deosebită în meseria ei a decis să urmeze cursuri într-un loc celebru în domeniu, la Paris, unde s-a înscris la cea mai bună şcoală. A investit 10.000 de euro în pregătirea ei, dar spune că „sunt cei mai bine investiţi bani din viaţa mea”.

Bucureştenii  au luat cu asalt  târgul de ciocolată. FOTO: Adrian Popescu
Bucureştenii au luat cu asalt târgul de ciocolată. FOTO: Adrian Popescu

Când s-a întors a fost prima din România care făcea figurine din ciocolată de pus pe tort şi a rupt piaţa. A mers mai departe şi figurinele au devenit uşor-uşor opere de artă pe care unii dau o avere. La „Chocolate Saga”, târgul de ciocolată al celor mai buni cofetari, Vera a adus ultimele ei creaţii care au uimit publicul.

Reţeta pralinei campioane mondiale 

Stratul 1. Jeleu de cătină  

150 g piure de cătină 

15 g miere 

15 g zahăr fin 

3 g pectină 

20 g lichior de portocale 

Se încălzeşte mierea şi piureul de cătină la 40 de grade, se adaugă amestecul zahăr-pectină şi se fiebe timp de un minut. Se adaugă lichiorul şi se pune jeleul în formă de ciocolată 

Stratul 2. Crema de ciocolată 

150 g smântână de frişcă 35 % dintr-un amestec de anason stelat, scorţişoară, şofran, vanilie 

30 g sirop de glucoză 

125 g ciocolată cu lapte cu consistenţă 40% 

80 g ciocolată neagră cu consistenţă 70% 

30 g unt 

Se infuzează condimentele în smântână, se încălzeşte smântâna cu siropul de glucoză, şi se toarnă peste ciocolată. Se adaugă untul şi se omogenizează. Se toarnă crema de ciocolată în formă peste jeleul de cătină 

Stratul 3. Crocant 

165 g ciocolată cu lapte  

10 g unt de cacao 

0, 4 g sare 

35 g fulgi crocanţi de biscuiţi 

Se amestecă ciocolata cu untul de cacao topit, sarea şi fulgii crocanţi de biscuiţi 

image
image
image
image
image
image
zodiac chinezesc jpeg
bilet lotorie jpg
Detergent turnat in masina de spalat LG
fengshui living sufragerie jpg
greata jpg
EXPLOZIE SULINA jpg