Vom plăti mai mult pe căldură anul acesta! Care este categoria de români cea mai dezavantajată

Meteorologii avertizează că iarna aceasta ar putea fi una extrem de geroasă și cu multe precipitații, ceea ce reprezintă o schimbare notabilă față de iernile recente, când zăpada a fost aproape inexistentă în multe regiuni ale țării.

Anul acesta căldura va fi mai scumpă / foto: Shutterstock
Anul acesta căldura va fi mai scumpă / foto: Shutterstock

Această schimbare meteorologică ar putea avea un impact semnificativ asupra costurilor de încălzire, care se estimează că vor crește considerabil în sezonul rece ce urmează.

Cei mai afectați sunt românii care se încălzesc la sobă

Cei mai afectați de aceste creșteri vor fi locuitorii gospodăriilor care încă se bazează pe sobe pentru încălzire.

În România, aproximativ 3,5 milioane de gospodării încă se încălzesc folosind lemne, iar aceste familii vor simți cel mai puternic efectele unei ierni aspre. În zonele montane, precum Harghita, Bistrița sau Maramureș, prețul unui metru cub de lemne variază între 350 și 400 de lei.

O familie care se încălzește cu lemne are nevoie de aproximativ 10 metri cubi pentru a trece iarna, ceea ce înseamnă că bugetul necesar pentru încălzire poate ajunge la 3.500 – 4.000 de lei.

În sudul țării, însă, situația este și mai dificilă din punct de vedere financiar. În județe precum Giurgiu, Ilfov sau Teleorman, prețul unui metru cub de lemne este aproape dublu, variind între 500 și 700 de lei.

Aici, familiile folosesc aproximativ 6 metri cubi de lemne pentru încălzire, ceea ce înseamnă că vor cheltui în jur de 4.200 de lei pe iarnă. Dacă iarna va fi extrem de grea, această sumă poate urca până la 5.000 de lei.

În nordul țării, prețurile la căldură vor fi mai mici

În nordul țării, costurile sunt mai accesibile, cu un preț mediu de 400 de lei pe metru cub. Cei care preferă să cumpere lemne de la stat și să ridice lemnele direct de la Ocolul Silvic pot economisi, plătind un preț mai mic, de aproximativ 280 de lei pe metru cub, fără TVA, prin intermediul Romsilva.

Nici cei care folosesc centrale pe gaze nu vor scăpa de creșteri de preț. Potrivit calculelor Asociației Energia Inteligentă, un apartament cu două camere va avea o factură lunară la gaze între 700 și 900 de lei în timpul iernii.

Cei care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire vor plăti aproximativ 550 de lei pe lună pentru căldură și apă caldă, la care se adaugă costurile de întreținere, potrivit Antena 3 CNN. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Nicolae al României Alina și Eliabeta Karina profimedia 0703687052 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
traian nicola spion ceausescu jpg
camil petrescu si cella serghi jpg
soferi jpeg
Ranca Foto Ranca facebook jpg
pensie jpeg
lacul morii 3 jpg
Kate Middleton și Prințul William Foto Profimedia (1) jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net