Vremea se răcește de luni, 8 mai. Regiunile din România unde temperaturile vor scădea drastic

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 mai 2023. Vremea se răcește în aproape toată țara, cu excepţia regiunilor sud-vestice. În nord-vestul ţării, cerul va fi mai mult noros. 

Vremea se răcește brusc în aproape toată țara Foto: Pixabay.com
Vremea se răcește brusc în aproape toată țara Foto: Pixabay.com

Vremea va fi rece

Vremea va deveni deosebit de rece, de luni, 8 mai, cu excepţia regiunilor sud-vestice unde valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale. Temperaturile maxime se vor încadra de la 6...9 grade în nordul Moldovei şi estul Transilvaniei până la 22...23 de grade în sudul Banatului şi al Olteniei, iar cele minime vor fi cuprinse în general între 2 şi 8 grade.

Cerul va fi variabil în vestul şi nord-vestul ţării şi mai mult noros în rest. Astfel, va ploua în sudul, estul, parţial în centrul ţării şi izolat în rest. Ploile vor fi şi sub formă de aversă şi pe alocuri se vor înregistra cantităţi de apă de peste 15...20 l/mp, iar îndeosebi în sud-vest vor fi însoţite de descărcări electrice.

La munte, lapoviță și ninsoare

În Carpaţii Orientali la altitudini de peste 1500 m, iar în restul zonei montane la peste 1800 m vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Local şi temporar vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 45...55 km/h. Dimineaţa şi noaptea izolat vor fi condiţii de ceaţă.

Vremea se va răci semnificativ faţă de intervalul precedent, astfel că regimul termic se va situa sub cel specific perioadei. Cerul va avea înnorări şi temporar va ploua. Vântul va sufla moderat cu intensificări, iar la rafală se vor atinge viteze în general de 45...50 km/h. Temperatura maximă va fi de 15...17 grade, iar cea minimă de 6...7 grade.

Vremea se va răci la munte

Cerul va fi variabil în masivele din vestul şi nord-vestul ţării şi mai mult noros în celelalte. Va ploua pe arii relativ extinse; ploile vor fi şi sub formă de aversă şi pe alocuri se vor înregistra cantităţi de apă de peste 15...20 l/mp, iar trecător în Carpaţii Meridionali vor fi însoţite de descărcări electrice.

În Carpaţii Orientali la altitudini de peste 1500 m, iar în restul zonei montane la peste 1800 m vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Local şi temporar vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 45...55 km/h.

Și pe litoral va fi destul de rece

Pe litoral valorile termice vor scădea faţă de intervalul precedent, vremea devenind rece pentru această dată. Astfel, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 12 şi 14 grade, iar cele minime vor fi de 8...10 grade.

Cerul va avea înnorări temporare şi va ploua, în general slab, trecător şi sub formă de aversă. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare, cu rafale de peste 40 - 50 km/h. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 13 şi 15 grade.

Cum va fi vremea în Europa

Înnorări mai persistente şi ploi vor fi în Republica Irlanda şi mare parte a Regatului Unit, în Elveţia, Belgia şi Ţările de Jos, local în Franţa, vestul şi sudul Germaniei, Italia şi Republica Moldova, precum şi în nordul şi centrul Peninsulei Balcanice (aici şi probabilitatea pentru descărcări electrice va fi mai ridicată şi vor fi condiţii de grindină).

Cer temporar noros va fi şi în estul continentului, dar ploile se vor semnala pe spaţii mici şi vor fi în general slabe. În rest va predomina o vreme frumoasă, cu cer variabil la senin. În primele ore ale zilei, condiţii mai favorabile pentru formarea ceţii vor fi în ţările vestice şi centrale şi într-o măsură mai mică în sud-sud-est.

Regimul termic se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă din an, ceva mai rece va fi, însă în estul continentului şi zonele central-estice, iar valori peste cele obişnuite se vor înregistra local în Peninsula Iberică. Vântul va fi mai intens în nord-vestul continentului, în special în zonele costiere ale Mării Nordului şi local în partea centrală şi central-sud-estică.

image
image
image
image
image
image
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net