O locuință din Corbeanca, desemnată cea mai frumoasă casă a anului. Este pe malul lacului Laguna Albastră

Ultima actualizare:

În total șase imobile au fost nominalizate la categoria „Arhitectură construită / arhitectura locuinței individuale” în cadrul Premiilor Anualei de Arhitectură București – ediția a XXI-a 2023. Dintre acestea a fost desemnată câștigătoare, așadar cea mai frumoasă locuință, un imobil din Corbeanca, situat chiar pe malul Lacului Laguna Albastră. Casa cuprinde două niveluri supraterane şi un subsol parţial și întreaga arhitectură este deosebită.

Cea mai frumoasă casa a anului 2023. Sursa foto: Vlad Pătru / anuala.ro
Cea mai frumoasă casa a anului 2023. Sursa foto: Vlad Pătru / anuala.ro

Structura casei. Descrierea autorului

„În ceea ce priveşte compartimentarea interioară, imobilul are o planimetrie atipică, fiind un exemplu de inversare funcţională astfel încât zona de zi şi dormitorul matrimonial sunt amplasate la etaj, unde locuiesc proprietarii, pentru ca parterul să adăpostească două dormitoare pentru copil, oaspeţi şi un spaţiu de întâlnire între cele două încăperi.

Acest demers a presupus o vizibilitate mai bună a funcţiunilor principale asupra lacului, cu o terasă care închide colţul dintre bucătărie şi dining, orientată de asemenea, către lac.

Cea mai frumoasă casa a anului 2023. Sursa foto: Vlad Pătru / anuala.ro
Cea mai frumoasă casa a anului 2023. Sursa foto: Vlad Pătru / anuala.ro

Structura casei este realizată din lemn lamelar, cu stâlpi distribuiţi perimetral, la un interax egal pe toate laturile, sub forma unei colonade, definind o arhitectură geometrică, raţionalistă, care e în contrast cu forma neregulată a terenului, a ţărmului și a naturii in general.

Structura în cazul acestui imobil devine elementul principal al casei, cu un plafon vizibil, lăsat aparent, în cazul ambelor niveluri, compus din grinzi principale, care unesc stâlpii de pe cele patru faţade şi grinzi secundare, de legatură, ţesute când pe o direcţie, când pe cealaltă cu rolul de a rigidiza grinzile principale. 

Planșeul din lemn a cărui pardoseală este susţinută de tabla cutată finisată cu panouri de lemn, nu mai este sprijinit de alte elemente verticale la interiorul casei, ci doar de colonada exterioară”, se arată pe anuala.ro

Interiorul

„În interior, jocul din plafonul casetat, vizibil pe întreg etajul, este posibil datorită supraluminii, folosită la fiecare perete de compartimentare, joc în plafon urmărit şi în stereotomia din pardoseală.

Plafonul devine un element estetic, care trebuie pus in valoare, rezemând pe o structură perimetrală care lasă o libertate la interior pentru ambele niveluri.

Casa este vitrată pe toată latura lungă a etajului, spre lac, cu ferestre fixe sau oscilobatante şi glisante în zona de terasă, de dimensiuni mari, efort care s-a considerat necesar tocmai pentru ca imobilul să fie orientat spre peisajul natural.

Rulouri exterioare dinamizează faţadele prin poziţia lor, dozând şi luminozitatea la interior.

În ceea ce priveşte parterul, se creează un portic pe faţada lungă, spre lac şi o închidere exterioară mai blindată, cu goluri punctuale.

Spaţiul de barbecue este conceput utilizând acelaşi sistem structural precum locuinţa, cu lemn stratificat, închis de împrejmuire pe una dintre laturi”, se arată pe site-ul oficial al competiției”, mai notează aceeași sursă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Nicoleta Gherasimoae romanca Germania FOTO captura video Tik Tok webp
image
image
image
image
image
image
padure profimedia jpeg
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
pod parva facebook jpg
euro valuta bani pixabay jpg
iqos jpg
judet din romania colaj pixabay jpg
datorii calculate la stat jpeg
1 cuptor cu microunde jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net