VIDEO. Misteriosul castel medieval cu 15 etaje din Polonia. Nimeni nu știe ce este cu el și cui aparține

Pădurea Notecka din vestul Poloniei găzduiește una dintre cele mai controversate clădiri ale țării, un complex în stil medieval cunoscut sub numele de Castelul Stobnica. De cinci ani ocupă prima pagină a ziarelor din Polonia și, în ciuda nenumăratelor scandaluri care au dus la procese și la demisii în Guvernul polonez, construcția rămâne un mister și continuă să se ridice, iar întrebările rămân fără răspuns. Indignarea este cu atât mai mare cu cât gigantica construcție este în mijlocul unei rezervații naturale, o zonă de protecție specială pentru 20 de specii de păsări, scrie Oddity Central.

image

Ani de întrebări fără răspunsuri

Fotografiile aeriene ale unui castel medieval cu 15 etaje, care se ridică în mijlocul unui paradis natural, la aproximativ 50 km de orașul Poznan, au început să devină virale și au stârnit curiozitatea oamenilor. Ce este această clădire, cine este proprietarul și cum s-a putut obține autorizația de construire pentru ea, având în vedere amplasarea ei la marginea unei Zone de Protecție Specială pentru 20 de specii de păsări din cadrul rețelei Natura 2000?

Construcția Castelului Stobnica a început în 2015, dar a atras atenția la nivel național din 2018, când oamenii au început să se întrebe ce este cu construcția gigantică din Pădurea Notecka. În lipsa unor răspunsuri, valul de indignare a crescut tot mai mult.

Cine este proprietarul

Când fotografiile giganticului castel Stobnica au devenit virale pentru prima dată în 2018, au stârnit o indignare masivă în rândul activiștilor de mediu și al publicului larg. În anii care au urmat, anchetatorii au adunat dovezi despre modul în care au fost obținute autorizațiile de construcție și dacă dezvoltatorul putea într-adevăr să construiască atât de aproape de o rezervație naturală, construind în același timp o insulă artificială pe lacul Stobnica.

De-a lungul anilor, unele voci au susținut că este proiectul miliardarului Jan Kulczyk, care a murit în 2015, dar despre care unii adepți ai teoriei conspirației cred că și-a înscenat propria moarte. Alții susțin că aparține medicului și omului de afaceri Pawel N.

În iulie 2020, Parchetul districtual din Poznań a acuzat 6 persoane, inclusiv reprezentanți ai investitorului, un arhitect și funcționari locali.

Cu ce bani și cu ce scop

Fondurile pentru construcție au stârnit, de asemenea, controverse, unele surse de știri susținând că provin din conturi offshore.

Scopul clădirii este, de asemenea, contestat în prezent. În timp ce avocații dezvoltatorului insistă asupra faptului că Castelul Stobnica va fi reședința personală a clientului lor, se speculează de mult timp că acesta va fi transformat fie într-un hotel de lux, fie transformat într-un complex rezidențial pentru cei bogați și puternici. Multora le vine greu să creadă că cineva, oricât de bogat ar fi, ar cheltui 40 0 milioane de zloți (91 de milioane de dolari) pentru o reședință personală, scrie Oddity Central.

Guvernatorul provinciei a fost demis din funcție. La începutul anului 2021, Biroul Central Anticorupție a inițiat o altă investigație: suspiciune de finanțare a investițiilor din spălare de bani (transferuri din conturi offshore din Cipru).

În august 2021, Inspectorul Șef al Supravegherii Construcțiilor (GINB) a anulat autorizația de construcție pentru Castelul Stobnica, dar decizia a fost imediat contestată de către dezvoltatori, iar construcția a continuat de atunci. fotografii recente și imagini aeriene arată că exteriorul complexului în stil medieval este aproape finalizat, inclusiv un turn înalt de 90 de metri care se ridică din centrul său.

Surse apropiate proiectului estimează că Castelul Stobnica va fi finalizat în jurul anului 2025, în timp ce altele speculează că ar putea ajunge să fie demolat de stat, din cauza locației sale controversate, la marginea unei rezervații naturale protejate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net