Alimente de evitat dacă ai pietre la rinichi
Dureroase și periculoase, pietrele la rinichi afectează 1 din 10 persoane. Pe lângă durerea intensă pe care o provoacă boala numită litiază renală are o incidență mare a recurenței, revenind în circa 70% din cazuri. Din acest motiv, se impune urmarea unui regim alimentar.
Evită sursele de oxalați
Oxalații reprezintă o jumătate din compoziția pietrelor apărute la rinichi. Prin evitarea alimentelor care conțin oxalați îți reduci riscul de calculi renali sau mărirea celor existenți. Nu numai spanacul are oxalați, ci și alte legume, fructe, cereale, nuci. Evită:
-fasolea, sfecla, varza roșie, țelina, vinetele, porumbul, cartofii dulci;
-caisele, smochinele, kiwi, căpșunile, rubarba;
-migdalele, caju, alunele, semințele de susan, semințele de floarea-soarelui, semințele de mac;
-băuturile carbogazoase, cafeaua instant;
-ciocolata,
- lintea, grâul, pâinea, ovăzul, pastele.
Pont
Bea maximum 2 cești de cafea sau de ceai verde, negru pe zi.
Mai puțin sodiu
Sodiul stimulează rinichii să excrete o cantitate mai mare de calciu în urină. O concentrație mare de calciu poate forma săruri împreună cu oxalații și fosforul, ceea ce duce la alcătuirea de pietre la rinichi. Prin scăderea aportului de sodiu din alimentație te ții departe de litiaza renală și ajuți corpul să elimine singur calculii de dimensiuni mici.
Știai că…
…75% din aportul de sodiu provine din alimente procesate? Gătește mai des și ocolește alimentele de tip fast-food, conservele, produsele care conțin bicarbonat de sodiu, praf de copt, monoglutamat de sodiu.
Află pe clicksanatate.ro cauzele posibile ale litiazei renale!